Hotade av mördaren

De fick Jardeberg dömd - polisen fruktar att rymmaren ska hämnas

NYHETER

Tobias Jardeberg anklagade vittnena för sin livstidsdom.

Nu fruktar polisen att han rymt för att hämnas.

- Alla visste att han förr eller senare skulle komma tillbaka med vapen i hand, säger ett av de hotade vittnena.

Foto: SIWER OHLSSON
rymde för att hämnas Några av dem var med under mordet, andra var hans vänner eller medhjälpare - eller vänner till mordoffret. Men under polisförhören och rättegången vittnade de alla mot Tobias Jardeberg - och fick honom dömd till livstids fängelse. Nu tror polisen att rymlingen kan vara på väg till något eller några av vittnena för att utkräva hämnd. Flera av dem har fått polisskydd. "Jag tror inte att det finns några gränser för vad han är kapabel att göra", säger ett av vittnena.

För fyra år sedan mördade Tobias Jardeberg kallblodigt en ung man i Hällefors. Mordet föregicks av en mycket brutal misshandel. Kroppen dumpades i ett tomt gruvhål.

Han anklagade vittnena

Mycket tack vara många och detaljerade vittnesmål kunde polisen binda Tobias Jardeberg till brottet.

I juli 2004 dömdes han till livstids fängelse - och enligt polisen anklagade Jardeberg vittnena för domen.

- Det är en grupp personer som vittnade i tingsrätten som han varit irriterad på en längre tid, säger Göran Gunnarsson, presstalesman för polisen i Örebro.

Polisen har tagit hotet på allvar och skyddar nu en handfull personer som misstänks sväva i fara så länge Jardeberg är på fri fot.

- Några har vi bara flyttat från orten, andra får ett mera påtagligt skydd, säger Göran Gunnarsson.

Rättegången var en plågsam upplevelse för flera av de inblandade.

- Rättegången var väldigt skakig och dramatisk. Bland annat var det personer som tog tillbaka sina uppgifter när de väl skulle vittna inför rätten, säger en av juristerna i målet.

De bor på hemlig ort

Två av vittnena har skyddad identitet sedan dess. Andra har valt att bosätta sig på hemlig ort och vara mantalsskrivna någon annanstans. Det råder ingen tvekan om orsaken.

- Jag tror inte att det finns några gränser för vad han är kapabel att göra. Att stanna i Hällefors var aldrig ett alternativ när rättegången väl var över, säger ett av vittnena till Aftonbladet.

Också bland dem som aldrig mottagit något hot börjar nu rädslan sprida sig:

- Jag har blivit erbjuden polisskydd. Men jag tackade nej eftersom han aldrig hotat mig. Nu har jag ändrat mig och kommer att ta kontakt med polisen, säger ett vittne.

Olle Castelius, Linda Hjertén