Göran Persson: Vi är alla lättade

Statsministerns brev till vårdaren som satt gisslan

1 av 3
Perssons brev till Krister Wickman.
NYHETER

Statsminister

Göran Persson skickar via

Aftonbladet en personlig hälsning till fångvårdaren Krister Wickman.

- Jag känner mig lättnad över att han är fri. Jag har mått dåligt under den här tiden, säger Göran Persson.

Göran Perssons tankar har de senaste dygnen kretsat kring Krister Wickman, som togs som gisslan av rymmarna Tobias Jardeberg och Åke Martinsson.

I hälsningen till Krister Wickman uttrycker Göran Persson sin stora lättnad över att Krister Wickman äntligen är i säkerhet.

"Lätt att leva sig in"

- Krister Wickman är en man i min ålder med barn. Det har varit lätt att leva sig in i händelserna. Jag har fruktat det värsta.

Vem är det som bär ansvaret för rymningarna?

-Självklart har vi i regeringen ansvar, men det är upp till varje anstalt att gå igenom sin säkerhet. Kriminalvårdsstyrelsen får lagstiftning, resurser och direktiv från oss. Sedan ska Kriminalvårdsstyrelsen se till att verksamheten fungerar. Det är inte justitieminster Thomas Bodström som sköter fängelserna.

Är du nöjd med säkerheten som den ser ut nu?

- Nej, det kan jag inte vara när sådana här händelser inträffar. Det är möjligt att det varit för stor koncentration på andra saker i rättsväsendet.

Bör justitieminister Thomas Bodström avgå?

- Nej, jag har fortsatt stort förtroende för honom. Han är en populär minister. Inte minst för sitt sätt att jobba med polis, domstolar och hela rättsväsendet.

- Det skulle bli en absurd situation om statsråden fick lov att avgå varje gång det sker en rymning. I Sverige skiljer vi mellan regering och myndigheter.

- I vissa länder är ministern högsta chef för allt som förvaltningen beslutar. Så har vi det inte i Sverige. Det finns för- och nackdelar med båda systemen.

Varför offrades Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson?

- Det har inte varit något offrande. Lena Häll Eriksson tyckte själv att hon kom till ett läge då det räckte. Jag har förtroende för henne. Men hon önskade själv att avgå.

Borde anstaltspersonalen beväpnas för att kunna skydda sig mot rymmare i framtiden?

- Nej, då skulle vi få in ytterligare ett moment av fara. Då får vi vapen på anstalterna.

MISSNÖJD MED SÄKERHETEN Göran Persson mådde dåligt under tiden Krister Wickman var fast hos rymmarna. Han uttryckte sitt missnöje med hur säkerheten har fungerat inom kriminalvården när Aftonbladet träffade honom i går. Han passade också på att skriva ett brev till Wickman. Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Lena Gunnars