Gisslandramat som skakat Sverige - detta har hänt

Karta: PATRICK LINDVALL
NYHETER

TORSDAG.

Gisslandramat börjar när internerna ska låsas in för natten.Tobias Jardeberg och Åke Martinsson hotar personalen med minst en kniv och tar två manliga fångvårdare som gisslan.De hotar ytterligare personal och tar sig in i ett slussområde vid centralvakten. Fångarna tvingar till sig en vit danskregistrerad Toyota som står parkerad i slussområdet.

Med knivhot tvingar internerna in vårdaren i bilen. Hans kollega i centralvakten tvingas öppna porten.

Larmet om rymningen går klockan 19.37.

Morten Bauer Jacobsen skulle precis sätta sig i bilen när rymmarna dök upp.

– Jag var rädd och det var bara att lämna ifrån sig bilnycklarna.

Tillsammans med en kollega var Morten Bauer Jacobsen på anstalten i Mariefred för att arbeta. Han är chef på Elbax Scandinavia A/S i Köpenhamn, ett företag som arbetar med övervakningskameror.

Sin bil, en vit Toyota, hade de parkerat på området. I den fanns bland annat 8 000 danska kronor och flygbiljetter utställda i hans namn.

Morten Bauer Jacobsen och hans kollega hann aldrig låsa upp bilen förrän Jardeberg och Martinsson dök upp med sin gisslan.

– Vi lämnade över bilnycklarna till en anställd på anstalten. Han slängde dem sedan vidare till männen.

Ett 70-tal poliser deltar i en intensiv polisjakt efter de båda rymmarna och deras gisslan Krister Wickman. Sökandet pågår skogsområden i närheten av Mariefred, och ett flertal adresser i bland annat Västerås bevakas under natten. Tips strömmar in till polisen och de letar bland annat i området kring Stallarholmen, Vånga och Strängnäs.

TORSDAG–FREDAG.

De jagade rymmarna parkerade den vita Toyotan på besöksparkeringen Mjölnargatan 2 i Köping någon gång mellan klockan 23.00 i torsdags och 01.00 i fredags.

Kurt Backman, som bor i huset på Mjölnargatan, var uppe och drack vatten då han tittade ut genom köksfönstret och såg den vita Toyotan.

– Jag la märke till den eftersom den saknade den främre gistreringsskylten, säger Backman.

Han såg sedan två män lämna bilen och försvinna.

FREDAG.

En man sålde den andra flyktbilen, en vit Volvo 744 av 1987 års modell, till rymmmarna via en bulvan. Mannen föreslog att de skulle träffas på pizzeria Adria i Köping vid 18-tiden. Mannen, som var i 20-årsåldern, köpte bilen för 7 500 kronor.

Affären var över på en minut. Den nye ägaren berättade aldrig vad han hette.

Polisen började cirkulera i trakterna kring Hällerfors på fredagen. Där har Patrik Jardeberg bott, där har han mördat, och där har han gott om vänner, och polisen misstänker att han kan vara i närheten, trots att de inte fått några konkreta tips.

Efter drygt ett dygn lyckades Krister Wickman komma loss efter ett bråk med Tobias Jardeberg och Åke Martinsson. Wickman kämpade för sitt liv. Efter att ha irrat runt i svår terräng i timmar hittas Krister Wickman på en väg vid Jönshyttan utanför Hällefors. medtagen råkade en polispatrull strax före klockan tio på kvällen.

Ett första kortare förhör hålls med Krister Wickman. Med hjälp av hans uppgifter utfärdare polisen ett rikslarm efter den vita Volvon klockan 22.33.

Strax efter klockan två på natten lämnar Krister Wickamn sjukhuset med poliseskort och åker till hemmet i Mariefred.

Polisen söker i ett tiotal fastigheter i trakterna kring Hällefors – utan resultat.

Polisen genomförde under dagen ett flertal tillslag, bland annat i sommarstugor i området kring Hällefors och Karlstad.

n Polisen sökte också vid strandkanten på en del sjöar i området.

Under dagen hölls ytterligare ett förhör med Krister Wickman.

Under lördagskvällen pågick intensiva spaningar.

Ett 100- tal poliser deltog nu i jakten på Tobias Jardeberg och Åke Martinsson, bland annat i Värmland. Internationella instatsstyrkan var beredda att göra tillslag. Polisen uppmanade allmänheten att vara försiktig.

ARTIKELN HANDLAR OM