"Det har blivit värre med åren"

NYHETER
Namn: Bengt Nilsson. Ålder: 44 år. Familj: Hustru Jokine, fyra barn. Ort: Sorunda. Då: Studerande på bibelskola. Nu: Mentalskötare.

Vi var drygt 20 från bibelskolan i Jönköping. Vi åkte billigast möjligt och jag hade en hytt under bildäck. Jag skulle just somna när jag hörde kraftig metall som gick sönder. Estonia hade 40 graders slagsida när jag var ute på däck och fick på mig flytväst. En våg drog med mig ner i havet, jag sjönk i en mörk virvel och kunde inte andas och tänkte: Jaha, så blev alltså mitt liv, 34 år och drunknad i Östersjön. Jag hann ta farväl av min fru, mina tre barn och mitt barn som snart skulle födas innan jag kom upp till ytan och hittade en livbåt som jag klamrade mig fast vid.

Det jag såg då bär jag med mig för alltid: hur Estonia ställde sig upp i havet och sedan skruvade sig ner, upplyst av alla röda nödraketer och ett svagt månsken. Jag har drabbats av nedstämdhet och perioder av mörka tankar. Det har blivit svårare med åren. Det beror nog på att vi träffades på bibelskolan den första tiden och kunde stödja varandra. Men sedan gruppen splittrades är jag ensam med mina tankar, och när det är som svartast tycker jag att det hade varit bäst för alla om jag också dött därute.