Polischef tar över kriminalvården

Lars Nylén ny chef för Kriminalvårds- styrelsen

NYHETER

Chefen för rikskriminalen blir ny chef för Kriminalvårdsstyrelsen.

Det meddelade justitieministern på söndagen.

- Det måste till ordning och reda på våra anstalter, säger Lars Nylén själv.

Foto: Mats Strand
Lars Nyhlén.

Mitt under den senaste rymmarjakten kallade justitieminister Thomas Bodström till presskonferens i Rosenbad med mycket kort varsel.

Klockan 11 på söndag förmiddag avslöjade Bodström att regeringen beslutat utnämna chefen för rikskriminalen Lars Nylén till ny generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen.

Nylén tar över efter Lena Häll Eriksson, som avgick i torsdags kväll. Hennes beslut var en direkt följd av att den livstidsdömde mördaren Tobias Jardeberg och ytterligare en grovt kriminell fånge lyckats fly från Mariefredsanstalten några timmar tidigare.

Vill höja "intellektuella säkerheten"

Justitieministern berättade att regeringen också fattat beslut om att bygga ut bland annat Kumlaanstalten.

- Nu är det dags för den intellektuella säkerheten att höjas. Det innebär att med den situation vi befinner oss i måste säkerheten prioriteras också från den högsta ledningens sida, sa Bodström.

- Om vi inte klarar att möta den här typen av brottslighet som vi sett senaste tiden blir allt annat arbete lidande.

Separationsångest

Lars Nylén började arbeta som polisintendent i Tierp 1977 och befodrades till polismästare. Nitton år senare, 1996, utnämndes han till chef för rikskriminalpolisen.

På meritlistan finns bland annat utbildning vid FBI-akademin i USA.

Han lämnar jobbet som polis med blandade känslor.

- Jag trivs med arbetet, men nu är det dags att ta tag i de här viktiga frågorna. Det är ett oerhört viktigt uppdrag som jag har framför mig, säger Nylén.

- Men för mig att lämna polisen är mycket. Det finns mycket separationsångest. Och det finns bara en rikskrimchef men många generaldirektörer.

När han tillträder nu på tisdag blir det med fokus både på att förebygga brott och strama upp de regler som redan gäller för redan dömda.

- Kriminalvården är i stor utsträckning brottsförebyggande. Man ska se till att återanpassa de som begår brott. Därför är kriminalvården en viktig del i samhällets kamp mot brottsligheten.

Lars Nylén betonar att kopplingen mellan polisens arbete, kriminalvårdens arbete och återanpassningen av kriminella till samhället måste fungera.

- Det måste till ordning och reda på våra anstalter, säger han.

Lars Nylén beräknas tillträda nu på tisdag den 28 september.

Fakta:

Caroline Olsson