USA vill hyra svensk ubåt

Ska agera fiende vid amerikanska övningar

NYHETER

USA vill hyra en av det svenska försvarets ubåtar – inklusive besättning.

Ubåten ska användas till att agera fiende i den amerikanska flottans övningar.

– Det stämmer att vi har fått en förfrågan från Försvarsmakten om detta. Frågan bereds just nu på försvarsdepartementet, säger försvarsminister Leni Björklunds pressekreterare Paula Burrau, till TT.

Mer information än så vill försvarsministern inte ge, enligt Burrau. Inte heller vill hon diskutera de principiella frågeställningar som kan bli aktuella – om det överhuvudtaget är möjligt för Sverige att göra en affär.

– Något slags ställningstagande kommer inom några veckor. Innan dess ger vi inga ytterligare kommentarer i frågan.

Gotlandsklassen

Det USA vill hyra är en ubåt av den modernaste Gotlandsklassen under en period på ett till tre år, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har hemställt hos regeringen att få genomföra ett sådant samarbete. Jag vet inte vilket juridiskt eller ekonomiskt koncept det blir. Men det gäller en längre tid och att amerikanarna ska betala för sig är helt klart, säger Försvarsmaktens informationschef Anders Hedgren till tidningen.

Det kan bli en affär på hundratals miljoner, eftersom totalkostnaden för en svensk ubåt utomlands under ett år är 100–160 miljoner kronor.

Miljöpartiet, som är regeringens samarbetsparti i försvarsfrågor, är negativt till affären.

– Sverige har kritiserat USA för att vara involverat i ett folkrättsbrottsligt krig i Irak. Detta känns olämpligt i nuläget, säger riksdagsman Lars Ångström (mp) till SvD.

Kritik från vänsterpartiet

Även vänsterpartiet är mycket kritiskt och menar att det samarbete med USA som föreslås är ett flagrant brott mot alliansfriheten .

– Att vi skulle ställa svensk personal och svenskt materiel till förfogande för USA:s övningar, den tanken är absurd, säger Berit Jóhannesson (v), ledamot i riksdagens försvarsutskott, till TT.

Hon har själv inte varit i kontakt med Leni Björklund men utgår ifrån att regeringen lyssnar till de synpunkter som nu framförs.

– Vi har sagt vad vi tycker. Jag hoppas verkligen att regeringen inte säger ja till det här.

Sabina Schatzl/TT