"Gubbarna föds när jag pratar i telefon"

Joakim Pirinen chattade med läsarna från Bokmässan

NYHETER

Han tecknar sina figurer när han pratar i telefonen, skriver både dramatik och musik och samlar på gamla vågar.

Mångsysslaren och serietecknaren Joakim Pirinen i chattar med läsarna från bokmässan i Göteborg.

Rocky säger: Bud Grace samlar på brödrostar - samlar du på järnrör?

Joakim Pirinen säger: Nej men jag samlar på en sorts gamla vågar som heter besman. Dom är utformade ungefär som klubbor och går rent teoretiskt att slå folk i huvudet med. Mina söner samlar på pinnar.

Rocky säger: Hur är det med Socker-Conny egentligen nuförtiden. Lever han och frodas, eller?

Joakim Pirinen säger: Han lever. Han är i fyrtioårsåldern, bor i en jättelik våning i en stenhård förort söder om Stockholm och samlar på sjuttiotalshårdrock på vinyl. Han har två kompisar som heter Ulimps Elkawronius och Nefrulmääk Fadoro. Jag har skrivit mycket manus om dessa varelser och hoppas kunna göra ett eller helst tre album till med honom. Men först ska jag skriva klart en bok med berättelser.

B>Bob säger: Några nya teaterprojekt på gång?

Joakim Pirinen säger: Ja, jag håller på med en radiopjäs tillsammans med elektronmusikern Mikael Strömberg som heter Fåglarnas underbara liv. Den handlar om fåglar.

Fru Ängen säger: Du håller visst på att göra en platta också?

Joakim Pirinen säger: Ja, det stämmer. Den har jag också gjort med Mikael Strömberg. Det är en text-ljudkomposition och den kommer att ges ut på Rönnells förlag till hösten eller våren.

Långrygg säger: Hej Pirinen! När kommer "Socker-Conny the Movie" med en supersized Persbrandt i huvudrollen?

Joakim Pirinen säger: När Persbrandt blivit fet nog, han är alldeles för smal. Och så måste han få sämre hy.

Peter säger: Vilka andra serietecknare inspireras du av?

Joakim Pirinen säger: Joe Sacco, Adian Tomine och Martin Kellerman, Debbie Drethsler, Art Spiegelman, många många...

Conny säger: Hur många figurer har du i ditt galleri numera? Är det personer du känner på riktigt som blir serier eller hur föds en "gubbe"?

Joakim Pirinen säger: Minst ett tjugotal som står på tur. Den enda av dem som jag känner på riktigt är min kompis, Per Sommarström och jag själv. Gubbarna föds när jag sitter och klottrar i skissblocket och pratar i telefon och tänker på annat. Så har det gått till alla gånger.

säger: Är du "jobb-periodare", eller kör du fasta tider och dagar?

Joakim Pirinen säger: Jag jobbar från nio till fem varje dag i min lilla arbetslokal i Atlasområdet i Stockholm. Men nu sitter jag och skriver berättelser och ungefär var tredje dag blir det inget jobbat alls. Jag tror att jag måste tänka igenom det jag skrivit. När jag tecknar kan jag skissa två sidor på en dag, eller tuscha en sida. Det är jag lite stolt över.

Joppa säger: Vad hämtar du inspirationen från?

Joakim Pirinen säger: Ofta när jag sitter med modellera blir jag inspirerad. När händerna får arbeta får jag idéer och inspiration. Ordvitsar fungerar också.. T ex "grötland", en jättestor ö i min låtsasvärld som är helt täckt med inlandsgröt och som figurerna ska ta sig fram över.

rolle säger: Vad gör du helst - tecknar eller skriver?

Joakim Pirinen säger: Tecknar. Det kan jag göra jämt, skriva kan jag bara göra ett par timmar om dagen. Tecknandet är meditation nästan.

säger: Ser att Guillou ska chatta ... är inte han ett lämpligt ämne att skapa satiriska seriealbum på?Magnus

Joakim Pirinen säger: Nej, det skulle jag inte våga. Han är urstark och elak. Dessutom är han beväpnad. Allvarligt talat känns det lite som att underordna sig att måla figurer från verkligheten. Det känns mäktigare att hitta på figurerna själv.

44 säger: Hur gör man för att hålla sig flytande så länge i en i Sverige så pass liten marknad? Vad får dig att inte ge upp och lägga ner?

Joakim Pirinen säger: Jag blir inspirerad av kollegor, särskilt Joakim Lindegren, som orkar fortsätta. Kellermans Rocky är min ledstjärna. När jag var 20 år gammal hade jag en vision om att man skulle kunna göra allt med serier och den visionen är intakt.

weiland säger: bush eller kerry?

Joakim Pirinen säger: Bush, för då har jag mer att göra som satirtecknare...

säger: har dina söner ärvt farsans galenskaperier ? magnus

Joakim Pirinen säger: Ja, det har de. Tyvärr för dem.

Kung Beppo säger: Hej Joakim! Finns det några fler serier med Beppo än de som är med i "kvarteret kniven"? Han är helt klart min idol!

Joakim Pirinen säger: Det finns några serier i albumet "Den universella bristen på respekt" också. jag tecknade honom under en lång period av dåligt självförtroende och det återspeglas i hans karaktär. Nu har jag bättre självförtroende. Beppo är därför inte lika aktuell för mig längre.

puttebet säger: Är det frustrerande att pyssla med serier i Sverige, där serieskapandet aldrig nånsin lyfts upp till de "fin" konsterna?

Joakim Pirinen säger: Nej, jag tycke rinte det. Det är bra att vara på gatunivå. Det är så mycket mer man kan säga då, både det högsta och det lägsta. Dessutom är det inte bra att få för mycket prestige, då blir man högfärdig och slutar jobba. Det allra bästa är att få ta lite skit i bland, då blir man ödmjuk. Dessutom är det enda sättet att ta skit att skapa någonting tillbaka.

säger: Har du en hemsida och i så fall adressen? och keep rocking hard Joakim!! Magnus

Joakim Pirinen säger: Nej, tyvärr, jag ska skaffa en efter jul. Den kommer heta Pirinens hjärna.

Jag vill tacka till alla som har chattat och hälsa till min kollega Walt Disney med orden "Knatte fick fnatt på chatten"

aftonbladet.se