"Motorsågsdocenterna trodde jag var ett hot"

Läs chattet med Herman Lindqvist

NYHETER

Historikerna har rasat men läsarna älskar honom.

Herman Lindqvist är omstridd som få.

– Motorsågsdocenterna såg mig som ett hot, skriver han i ett chatt från bokmässan i Göteborg.

Svante säger: Hur orkar du vara så produktiv? Får du aldrig skrivkramp?

Herman Lindqvist säger: Hej Svante - jag tycker själv att jag trappat ner, jag är i alla fall 61 år, men om man bara gör något man själv vill göra och

anna säger: Hej. Har du någonsin blivit refuserad?

Herman Lindqvist säger: Jo du Anna, det har jag. Jag tror att alla författare någon gång eller många gånger blivit refuserade. Men den roman som kom tillbaka för flera år sedan var nog så dålig att jag är glad att den stoppades. Men det kändes naturligtvis svårt den gången.

Karl-Johan säger: Vad läser du helst - facklitteratur eller skönlitteratur?

Herman Lindqvist säger: Hej- jag kopplar av med skönlitteratur, men eftersom jag skriver historia så är det en massa facklitteratur som måste plöjas igenom. Det tar tid. Då jag är trött på alltihopa läser jag svensk lyrik.

hermans hermits säger: Hör du du, du som fått lite skit från historievetarna - varför är ni inte överens om fakta du och akademikerna? Eller gäller tjafset nåt annat?

Herman Lindqvist säger: Hej det var mycket tjafs i början, men numera har de flesta tröttnat. Det var de sk motorsågsdocenterna som trodde jag var ett hot, jag var något som de inte förstod sig på. Nu har jag bra kontakt med den akademiska världen.

Kristoffer säger: Blir det fler Hermans historia?

Herman Lindqvist säger: Hej Kristoffer, det blir fler böcker, minst fyra till i den svenska serien.

Sven-Ivar säger: Hur ofta låtsas du vara mer säker på din sak i dina historieböcker än du verkligen är...?

Herman Lindqvist säger: Bäste Sven Ivar, jag låtsas ingenting. Jag stödjer mig alltid på någon annan bok jag läst, den finns alltid i min litteraturlista. Den kan ju ha fel, i sådana fall då man är mycket osäker brukar jag skriva att somliga tror så andra si.

Mattias säger: Hej Herman. Jag gillar speciellt dina kåserier. Kommer det några nya snart?

Herman Lindqvist säger: Hej Mattias det är svårt att skriva kåserier, svårare än historia, så jag har haft några års uppehåll, men nu håller jag på att samla materuial till en ny kåserisamling. Rätt som det är så är den klar.

Stina säger: Varför tror du att du är så populär?

Herman Lindqvist säger: Hej Stina- jag förstår det inte själv, för jag är inte särskilt folklig eller trevlig. Men det är roligt så länge det varar. Jag är mest förvånad själv.

säger: Hej Herman! Du har ju skrivit en bok om Napoleon (som jag tyvärr inte läst ännu), nu undrar jag, vet man hur han dog egentligen? Det har ju sagts att han dog av arsenikförgiftning, är det verkligen belagt att han gjorde det? Vem låg i så fall bakom det hela? Görel

Herman Lindqvist säger: Hej Napoleon dog därför att han var totalt uttråkad på Sankt Helena. Han hade cancersvulster i magen, fel i gallan, fel på levern. Han bröts ner mentalt på fängelse ön. Han hade arsenik i hårstråna, men modern forskning har visat att han hade lika mycket arsenik i hår från det han var 30 år, arseniken kom från hans hårpomada. Han blev inte mördad, han dog en naturlig död. >SÅ tror jag och de flesta som nu skriver om Napoleon.

erica säger: Vad tror du George W Bush har att lära av Napoleon?

Herman Lindqvist säger: Napoleon var en betydligt intelligentare man än Bush, han vara kulturellt intresserad, han läste mycket och ville bli författare då han var u8ng. Han var intresserad av allt, historia, geografi etc. Jag tror att Bush knappast ens hade blivit anställd som Napoleons kusk. Hälsningar >Herman

Daniel säger: Kan du förstå dem som jämställer Napoleon med Stalin, Hitler och liknande? Eller tror du att Europa hade varit ett bättre hörn av världen om dynastin Bonaparte fortfarande hade suttit på franska kejsartronen idag?

Herman Lindqvist säger: Hej det finns inga som helst likheter mellan Napoleon och dessa diktatorer. På Napoleons tid fanns det inga demokratier i världen, alla regenter, inte minst den svenske var envåldshärskare. Napoleons styre var milt, han hade ca 300 politiska fångar och få avrättningar. Det var han som upplöste de judiska gettona i Italien, han öppnade dörrarna för judarna i Frankrike. etc. Napoleon var absolut inte någon galen diktator som Stalin.

Hobsbawm säger: När du skriver historia - skriver du utifrån ett uttalat teoretiskt perspektiv? Eller har du ett mer pragmatiskt förhållningssätt till det här med teoribildningar?

font color="#0000ff"> Herman Lindqvist säger: Bäste snobb. Mitt mål är att skriva begripligt. Salve.

barbra säger: Längtar efter att läsa om Rysslands historia, från gamla Rus till våra dagar. Kommer du att skriva om detta?

Herman Lindqvist säger: Tyvärr kan jag inte det, för man måste kuinna ryska för att gå in i de ryska källorna, men du har rätt i ditt intressde. Ryssland är Europas mest intressanta land.

André Gorz säger: Hur känns det att bli parodierad? Tänker närmast på Fredrik Lindqvists lysande Herman-tolkningar.

Herman Lindqvist säger: Det är bara roligt.

ElinLeticia säger: Om du bara fick läsa EN bok till under resten av ditt liv, vilken skulle du välja?

Herman Lindqvist säger: Hej bra fråga. Jag skulle antingen ta Bibeln eller en bok med Shakespears samlade verk. Där finns allt.

Björn säger: Hej! Jag har läst flera av dina böcker med kåserier. Vilket är ditt favoritland, bortsett från Sverige?

Herman Lindqvist säger: Frankrike, där finns allt som jag gillar. >En verbal kultur. De bästa ostarna, vinerna, efterrätterna, de bästa museerna och kuster åt alla håll. Nära till de platser jag vill fara.

Roberto Baggio säger: Vad är drivfjädern i ditt författarliv?

Herman Lindqvist säger: Jag vill berätta, jag älskar att berätta.

Nappe säger: Vilken är din svenska favorit kung?

Herman Lindqvist säger: Det är nog Gustav III- han var en utpräglad intellektuell, han skrev pjäser och annat, han hade stora kunskaper i skilda ämnen, han var en av de få kungaqr vi haft som kunde ha varit kung i vilket europeiskt land som helst.

Nu måste jag tyvärr rusa iväg här på mässan -tack för att ni skrivit. Hoppas vi hörs snart igen.Herman

aftonbladet.se