al-Qaidaledare sköts ihjäl i Pakistan

Misstänktes för mord på amerikansk journalist

NYHETER

Islamabad

Pakistanska säkerhetsstyrkor dödade på söndagen Amjad Farooqi, ledaren för al-Qaida i Pakistan.

Han ansågs ligga bakom mordförsöket på president Pervez Musharraf och mordet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl.

Amjad Farooqi, Pakistans mest efterlyste terrorist med ett pris på sitt huvud på motsvarande 2,4 miljoner kronor, dödades i en eldstrid med säkerhetsstyrkor i Nawabshah i södra Sindhprovinsen. Den 30-årige Farooqi och hans medbrottslingar uppges ha gjort stort motstånd och skjutit på säkerhetstjänstemän med automatvapen från sitt gömställe.

Omringade huset

Säkerhetsstyrkor omringade huset där Farooqi gömde sig i den dammiga landsortsstaden Nawabshah, 27 mil norr om Karachi.

– Jag föredrar att dö, skrek Farooqi under den mer än två timmar långa eldstriden, enligt en säkerhetstjänsteman.

Därefter stormade säkerhetsstyrkorna huset. Farooqi hittades död medan två män, två kvinnor och två barn, alla pakistanier, greps.

– Det här är en mycket betydelsefull seger i vår kamp mot al-Qaida, sade en underrättelseofficer.

Mordförsök på presidenten

President Musharraf betraktade Farooqi som huvudmannen bakom mordförsöket mot honom på juldagen förra året, då presidentens bilkortege rammades av en bil med två självmordsbombare varvid ett tjugotal människor dödades.

Juldagsattacken inträffade bara två veckor efter att en bro sprängts i ett försök att döda Musharraf då han var på väg till sitt residens i regementsstaden Rawalpindi.

Farooqi var grundbulten i al-Qaidas nätverk i Pakistan. Han var också inblandad i kidnappningen av Wall Street Journals reporter Daniel Pearl i Pakistan i början av 2002. Farooqi åtalades för mordet på Pearl, men man lyckades aldrig gripa honom.

”Extremt intelligent”

Säkerhetstjänstemän har beskrivit Farooqi som en extremt intelligent och svårfångad terrorist, en mästerlig ledare som skapade militanta celler oberoende av varandra och tilldelade dem olika jobb.

Hans förbindelser med islamistiska militanta började redan när han som tonåring anslöt sig till Harkatul jihad-e-islamis militanta grupp.

1992 skickades han till Afghanistan där han slogs med talibanerna i striden mot Norra alliansen.

TT-AFP