Jessica hoppar högst - men får inte tävla

1 av 2 | Foto: DRAGO PRVLOVIC
HOPPLÖST Jessica Persson får inte vara med vid kretsmästerskapen i morgon. Hennes rektor har bestämt att eleverna vid Sallerupskolan inte får tävla.
NYHETER

ESLÖV. Jessica Persson är Skånes bästa 12-åriga höjdhoppartjej.

Men i kretsmästerskapet i morgon får hon inte vara med. Sallerupsskolans elever får inte tävla - det har rektorn bestämt.

- Jättetråkigt, säger Jessica Persson.

Rektorn: Idrott ska vara för

alla - inte bara de duktiga

Jessica Persson har tränat friidrott i Eslövs AI sedan hon var sex år. Ett par år senare började hon tävla. Höjdhopp blev snabbt hennes bästa gren.

Tänkte vinna i år

I somras deltog hon i Skånska Ungdomsspelen i Trelleborg och tog guld på nytt personbästa, 1,52. Det har bara en annan skånsk flicka klarat i år.

Redan förra året fick Jessica Persson och hennes kamrater sitta kvar i skolbänkarna medan deras jämnåriga gjorde upp om kretsmästerskapet i friidrott.

- Då gjorde det inte så mycket för femteklassarna tävlar inte i höjdhopp. Men i år hade jag ju tänkt vinna, säger Jessica.

- Nu vinner antagligen en tjej som har 1,38 som personbästa.

Rektorns beslut

Det var på rektor Christer Hägerklints initiativ som Sallerupsskolan införde tävlingsförbud förra läsåret. Föräldrarna fick aldrig delta i beslutet.

- Jag tycker det är helt fel, säger Jessicas mamma Ing-Mari Persson.

"Helt feltänkt"

- Tävlingar är en del av livet och ungarna tycker det är kul.

Christer Hägerklint säger till Skånska Dagbladet att tävlingsförbudet grundar sig på tanken att idrotten i skolan ska vara till för alla och inte bara de duktiga.

- Det är helt feltänkt, säger Ing-Mari Persson. Många barn som har det svårt i läsämnena är duktiga i idrott och har en chans att vara bäst där. Nu tas den chansen ifrån dem.

Tävlingsförbudet har också kommit att omfatta "Vi i femman" och en melodifestivaltävling.

Kretsmästerskapet i morgon avgörs på Ekevalla idrottsplats.

Ingrid Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM