Förrymd fånge greps för kvinnomord

Rymmaren misstänks ha dödat kvinna och våldtagit den 14-åriga dottern

NYHETER

ÖREBRO

Rymlingen misstänks ha våldtagit den 14-åriga flickan och dödat hennes hörselskadade mamma. Först vid 12-tiden dagen därpå kunde flickan slå larm till grannen.

- Hon bara grät. Hon sa att mamman låg död i badkaret, men kunde inte berätta vad som hänt, säger grannen.

Foto: magnus weNNMAN
Efter kort tid på flykt greps den 35-årige mannen av polisen. I ett första förhör nekar han till mordet och den brutala våldtäkten.

Det fasansfulla dramat ägde rum i Örebro natten mellan fredag och lördag.

I går eftermiddags greps den 35-årige mannen som varit på rymmen från Mariestadsanstalten sedan i augusti.

- Han greps helt odramatiskt i en trappuppgång i en mindre ort norr om Örebro, säger chefsåklagare Ola Laurell. Bevisläget är bra och han är på sannolika skäl anhållen, misstänkt för mord och grov våldtäkt.

Digert brottsregister

35-åringens brottsregister är digert och sträcker sig minst tio år tillbaka. Han har dömts upprepade gånger för stöld och narkotikabrott, men aldrig för våldsbrott. I augusti försvann han i samband med en permission, och har sedan dess varit efterlyst.

Enligt polisen var 35-åringen bekant med den nu mördade 42-åriga kvinnan.

Man tror dock inte att de hade en kärleksrelation. Eftersom kvinnan var hörselskadad och inte kunde prata kände grannarna henne inte så bra.

- Jag kan inte teckenspråk så jag talade aldrig med henne, säger grannen mittemot. Men våra döttrar är goda vänner och jag uppfattade henne som en lugn och helt vanlig tjej.

Den senaste veckan har han sett en man komma och gå i hennes lägenhet.

- Han har kommit i sällskap med kvinnans väninnor, säger grannen. Men jag har inte hört bråk eller annat där inifrån.

Den mördade kvinnan hade två döttrar. Den äldsta är 22 år och bor i Göteborg. 14-åringen bor hos sina morföräldrar i en ort utanför Örebro, men var enligt grannen ofta hos sin mamma.

Grannarna hörde inget

Antagligen kom flickan till sin mamma i fredags kväll. Vad som utspelat sig i lägenheten vill polisen ännu inte redogöra för. Ingen av grannarna har hört någonting.

Men den 35-årige rymlingen misstänks någon gång under natten mördat kvinnan och utsatt dottern för en grov våldtäkt. I vilken ordning brotten kan ha begåtts vill polisen inte avslöja, men bekräftar att kvinnan avlidit under natten.

Trots det var det inte förrän klockan tolv på lördagseftermiddagen som flickan kunde slå larm till en granne. Kanske var det först efter att 35-åringen lämnat lägenheten.

- Flickan ringde hit till min dotter, berättar grannen. Jag förstod genast att något hänt och gick och hämtade henne.

- Hon sa att hennes mamma låg död i badkaret men jag ville inte gå in och titta. Jag tog bara in henne till mig och försökte trösta henne medan vi väntade på polis och ambulans.

Nekar till allt

När polisen kom var mannen inte längre kvar i lägenheten. Man hittade dock tydliga spår efter honom och kunde genast rikta misstankarna mot 35-åringen.

Drygt ett dygn senare greps han. I ett första förhör nekar mannen till alla anklagelser.

Den 14-åriga flickan får krishjälp och tas om hand av sina släktingar.

Ingrid Carlqvist