Ett ögonblick Jonatan Stanczak

som ”fredscyklat” 450 mil från Stockholm till Jerusalem

NYHETER
Foto: MATS GESELIUS
Tvärstopp Jonatan Stanczak framför den israeliska muren vid Abu Dis i utanför Jerusalem. Här tog resan slut.

– Jag känner mig tillfredsställd och utmattad.

Jonatan är sjuksköterska och cyklar normalt inte längre än till och från barnkliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Freds-cyklingen startade han från Stockholm den 1 augusti. I går anlände han och 25 andra cyklister till Abu Dis i östra Jerusalem, där en sex meter hög mur stoppade deras fortsatta resa.

Varför ger du dig iväg på en sådan strapats?

– Som jude och fredsaktivist med släkt i Israel, vill jag visa att den israeliska regering som byggt den här muren har begravt alla drömmar och allt hopp om fred. Den regeringen representerar inte alla judar och israeler.

Hur var resan?

– Jobbig, inte bara fysiskt. Med så många deltagare från olika länder, med olika religioner och etnisk bakgrund, är det inte alltid lätt att presentera ett gemensamt budskap.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Mycket positiva hela vägen. Jag minns särskilt det fantastiskt positiva och entusiastiska mottagande vi fick av studenterna på det palestinska Bir Zeit-universitetet. Det kändes verkligt hoppfullt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Freden känns just nu mycket avlägsen, men jag hoppas att alla känslor och ansträngningar vi har lagt ner i det här kan bli ett bidrag till en vändning till det bättre. Om än aldrig så litet.