Stor förödelse efter Jeannes framfart

1 av 3 | Foto: ap
Palmerna låg ner och bladen slets bort i de starka vindarna.
NYHETER

Sex döda, sönderslitna hus och över fyra miljoner strömlösa hushåll.

Orkanen Jeanne svepte på söndagen in över Florida.

Det är den fjärde orkanen som drabbar delstaten på sex veckor.

Orkanen Jeanne fortsatte på måndagen sin framfart i Florida. Den slet sönder hus, lyfte tak, fyllde gatorna med vatten och gjorde fyra miljoner hushåll strömlösa.

Hittills har sex personer dött till följd av ovädret och ytterligare tre människor saknas, uppger polisen i Florida på måndagsmorgonen.

I småstaden Micco hittades en man död i sitt översvämmade hus efter en fest. I Palm Bay omkom en man när han körde ner i en kanal, medan två personer omkom när deras bil hamnade i en sjö i Fort Lauderdale.

I Miami dog en 70-årig man när han försökte flytta en nedfallen kraftledning, medan en 15-åring dödades av ett fallande träd i Clay County.

Dessutom sökte kustbevakningen efter en saknad surfare i Miami Beach samt två fiskare ute på havet.

"Historisk period"

Floridas guvernör Jeb Bush – bror till USA:s president George Bush – kallade på en presskonferens de senaste sex veckornas stormar för en ”historisk period”.

– Inte sedan 1880 har en stat drabbats av fyra orkaner på en gång. Och då, 1880 i Texas, bodde där troligen 100 000 människor, medan Florida i dag är en stat med 17 miljoner invånare, sade Bush.

Jeanne nådde kusten ungefär på samma ställe som orkanen Frances tidigare i månaden. Framåt kvällen drog ovädret vidare norrut och orkanen försvagades till en tropisk storm.

På måndagen när Jeanne når Georgia förväntas den ha avtagit ytterligare i styrka.

För bara tre veckor sedan utsattes Floridas östkust för orkanen Frances. Däremellan svepte orkanen Ivan förbi och dödade mer än 130 människor i östra USA och Västindien. Innan dess lämnade orkanen Charlie död och förödelse efter sig.

Jeanne har på sin väg mot USA dödat fler än 1 500 människor på Haiti och 31 i Dominikanska republiken och Puerto Rico. När den slog till mot Floridas östkust blåste det upp till 53 meter i sekunden.

Per Mattsson, TT