Rymmarna gripna i Degerfors i kväll

Jardeberg omringad i skolbyggnad – där han gav upp

Foto: ANDREAS CARLSSON
Vägspärr nära den nedlagda skolan, där den omringade Tobias Jardeberg gav upp på måndagskvällen.
NYHETER

Degerfors/Stockholm

Rymmarjakten är över.

Efter en hel dags belägring vid ett gammalt skolområde utanför Degerfors gav Tobias Jardeberg upp.

Två gånger avfyrades skott mot polisen innan förhandlare lyckades tala honom ur huset.

Han beskrevs som stressad och påtagligt aggressiv.

Tobias Jardeberg och Åke Martinsson.

På måndagen kom genombrottet i jakten på livstidsdömde Tobias Jardeberg, 28, och hans kumpan Åke Martinsson, 35. Sedan söndagskvällen hade polisen spaning mot ett område i Strömtorp, nordväst om Degerfors.

Vapen i hand

Det gav resultat. I en intilliggande gammal rektorsbostad vid den nedlagda skolan och hittades polisen Tobias Jardeberg. Enligt uppgift till aftonbladet.se har huset tidigare fungerat som ett tillhåll och därinne ska Jardeberg ha setts röra sig med vapen i hand.

På plats fanns bland annat Nationella insatsstyrkan (NI) och lokal polis. Och när rymmaren fick klart för sig att han var omringad inleddes en belägring.

Två gånger avfyrades skott från huset mot polisen. Misstanken är att Jardeberg öppnade eld. Ingen person kom till skada och polisen höll sig på avstånd.

Järnring runt skolomådet

I stället hölls skolområdet i en järnring. Ingen kunde lämna platsen och de förhandlare som följt med NI från Stockholm inledde sitt arbete.

Flera försök att nå Tobias Jardeberg blev fruktlösa. Men till slut fick man telefonkontakt och kunde börja förhandlingen.

I flera timmar talade man med Jardeberg och den misstänkte kumpan som fanns i huset.

– Det handlade om en förhandlingslösning. Genom att prata med dem förmådde vi dem att komma ut ur huset, säger insatschefen Mats Alexandersson.

Ytterligare en gripen

NI ledde arbetet på platsen och var beredda på det värsta. Gripandet blev dock – som man hoppats – odramatiskt. Samtidigt greps ytterligare en person, som misstänks ha hjälpt Jardeberg att gömma sig i huset.

– Vi försöker förhindra att en sådan här situation eskalerar, säger Bertil Olofsson, chef för NI, till aftonbladet.se.

De två gripna fördes omedelbart till Sörmland där polisen nu kommer att ta hand om den fortsatta utredningen.

Hittades vid järnvägsstationen

En timme före det att Tobias Jardeberg gav upp greps hans medrymling Åke Martinsson, 35. Han hittades av en polispatrull vid järnvägsstationen i Degerfors vid 17-tiden.

Gripandet skedde utan dramatik.

Polisen har varit aktiv i området hela dagen. Tidigt stoppades tre personer och fördes in till förhör. Vittnen berättar att polisen stod och pratade med dem, men efter en stund ställdes de upp mot en polisbil.

I deras bil hittades vapen.

Mattias Lundell, Pierre Bokvist, Hans Österman