Säpo vilseleddes av informatörer

NYHETER

Säpos källor bland invandrare ljög.

Det ledde bland annat till att personer som misstänktes för terrorism fick uppehållstillstånd i Sverige.

Eftersom säkerhetspolisen (Säpo) inte klarade av att rätt utvärdera informationen kunde dess informatörer bland invandrargrupper utnyttja detta och hos andra myndigheter ställa krav på att få hit anhöriga. Med hjälp av Säpouppgifterna kunde de också få asylsökande felaktigt avvisade. I något fall ska personer till och med ha blivit oskyldigt anklagade och dömda för människosmuggling.

Detta hävdar Sveriges Radios Ekoredaktion och åberopar hemligstämplade dokument från Säpo och information från åtta invandrargrupper. De senare säger till redaktionen att de har bevis för att fyra av Säpos invandrarinformatörer är dömda brottslingar.

Utländsk bakgrund

Uppgifterna bekräftas delvis av den förre Säpochefen Sven-Åke Hjälmroth. Han ledde säkerhetspolisen 1976–1987 och säger till Ekot att man redan då blev vilseledd av sina informatörer, därför att man inte klarade av att utvärdera deras material.

Det tänker Säpo nu råda bot på genom att anställa personer med utländsk bakgrund. Det formella skälet till den helt öppna rekryteringen sägs vara att öka mångfalden bland de anställda, men enligt Ekots källor är det verkliga skälet att Säpo behöver bättre kompetens för att utvärdera information.

TT