Flygtrafik till Oslo återupptogs i dag

Flygledare återgick till arbetet

NYHETER

På tisdagen återupptogs flygtrafiken till och från Oslo, då en del av flygledarna återvände till arbetet efter gårdagens strejk.

Men bara 20 procent av Gardermoens kapacitet kan utnyttjas och förseningarna är stora.

– Hittills idag är 30 flygningar inställda och förseningarna kommer att bli ännu större under dagen, säger informationschefen vid Gardermoen Jo Kobro till VG Nett.

Många passagerare väntar på flygplatsen. Några har sovit över där de funnit en plats att lägga sig. Köerna för att få information och för att boka om biljetter är långa.

– Folkmängden växer här. Stämningen är uppgiven. Passagerarna är besvikna men det råder ändå ett behärskat lugn, säger Jo Kobro.

SAS uppmanar sina kunder att boka om biljetterna till i morgon onsdag.

– Allt är kaotiskt. Vi klarar inte av att få iväg alla passagerare som har biljett till idag. Därför ber vi dem som har möjlighet till det att boka om biljetterna till onsdagen, säger SAS presstalesman Siv Meisingset till norska nyhetsbyrån NTB.

Chockade av beskedet

Orsaken till att flygledarna lade ner arbetet under måndagen är rationaliseringsplaner från den norska arbetsgivaren Avinor, Norges motsvarighet till Luftfartsverket.

Avinor avser att lägga ner kontrollcentralen i Røyken utanför Oslo. Och enligt flygledarna var chocken över detta besked så stor att de inte klarade att jobba. Strejken drabbade tiotusentals resenärer.

Simone Söderhjelm