Storstrejk hotar svenskt flyg i oktober

NYHETER

Fackförbundet Transport varslade på måndagskvällen om total arbetsnedläggelse för landets flyglastare från och med den 11 oktober. Om strejken bryter ut lamslås landets flygtrafik.

Varslet, som Transport skickade över till Flygarbetsgivarna sent på måndagen, rör i en första runda drygt 1200 lastare inom den svenska flygindustrin. Därefter följer en upptrappning av konflikten i två steg till.

– Sedan bygger vi på med flygtekniker och flygtankning den 18 oktober. Och sedan ytterligare några veckor framåt bygger vi på med sympatiåtgärder från hamnarna, sade Transports ordförande Per Winberg, till TT vid midnatt natten till tisdagen.

Oense om löner

Enligt Flygarbetsgivarnas förhandlingschef Jonas Bernunger, som tidigare på måndagen ännu hoppades på en lösning, berodde låsningen mellan parterna på att man inte kunde enas om föreslagna löneökningar.

– Transport begär för mycket. De begär någonting mellan 9–10 procent på tre år. Vi har bjudit dem uppgörelser helt i paritet med vad arbetsmarknaden har fått under 2004, motsvarande 7,3 procent på tre år, sade Bernunger till TT.

Transports Winberg höll inte med om denna beskrivning och sade att det bud man fått om ett nytt SAS-avtal i själva verket var ett minusbud.

– De ville på olika sätt ta igen motsvarande lönekostnad med väsentligt längre arbetstider, tidigareutläggning av skiftsystem och återtagande av klämdagar och helgkompersättning. Det gjorde i princip att budet var ett nollbud, till och med lite sämre. Räknar man i detaljer visar det sig att det är ett minustavtal, sade Winberg.

Söker medling

Då det gäller avtalet mellan Transport och flygindustrin i övrigt var man också oense om vad parternas bud egentligen gav.

Bernunger planerade att tidigt på tisdagen ta kontakt med Medlingsinstitutet, som därefter kan komma att kalla in parterna till medlingsförhandlingar. Men de medlare från institutet som utsågs den 19 augusti i år har redan tidigare i september kastat in handduken, då de inte såg några förutsättningar för att uppnå en kompromiss mellan parterna.

Joakim Goksör/TT