Motorhaveri på passagerarfärja

Motorn stannade ute till havs - låg stilla i 30 minuter

NYHETER

Först dog motorn - sen slocknade ljuset.

I en halvtimme låg passagerarfärjan Baltica helt nedsläckt på Östersjön.

– Det blev dödstyst, berättar Maria som befann sig på färjan.

Vid halvåtta på måndagskvällen lämnade Stena Baltica med 620 passagerare ombord hamnen i Gdynia och satte kurs mot Karlskrona.

Tre och en halv timme efter avgång, vid elvatiden på kvällen, stannade plötsligt maskinerna – och all elektricitet slogs ut.

– Det blev dödstyst och sen tändes nödutgångslampor i golvet. Jag tänkte ”Herregud vad är det som händer?” och visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till, säger Maria från Mönsterås, som tillsammans med sin pojkvän varit på semester i Polen.

Flera passagerare lämnade sina hytter för att ta reda på vad som hänt.

Först efter att ha påpekat för informationen på fartyget att folk var nervösa och ville veta vad som var fel – gick personalen ut i högtalarna med information.

Överhettning

– Vi tänkte först och främst på att ta hand om situationen, säger Håkan Dahlqvist, linjechef på Stena Line. Det var ju absolut det sämsta tillfället att få en blackout på.

Enligt Stena Line orsakades motorstoppet av att en av motorerna överhettats. Strömmen stängs då automatiskt av och nödsystemet sätts i gång.

Maskinerna på Stena Baltica stod stilla cirka 30 minuter och passagerarna anlände i Karlskrona vid 07.50 på tisdagsmorgonen, cirka 20 minuter försenade .

Per Mattsson