Minnesstund för Estonias offer

Demonstranter krävde en ny haveriutredning

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, SEA, höll en manifestation på Norrmalmstorg. Ordföranden Lennart Berglund höll tal och framhöll åter kravet på en ny haveriutredning.
NYHETER

Flera hundra anhöriga och överlevande från den värsta sjöfartskatastrofen någonsin på Östersjön samlades i dag vid Estoniamonumentet i Stockholm.

Vädret var ungefär detsamma som det var den där dagen för tio år sedan: mulet, kraftig blåst och tio, tolv grader varmt.

Själva ceremonin vid Galärvarvet på Djurgården inleddes under intensiv mediabevakning klockan tre och pågick i en timme.

Skådespelerskan Marie Göranzon läste en dikt och talman Björn von Sydow talade. Även statsminister Göran Persson och kungaparet fanns på plats.

Tidigare på dagen hade ett 50-tal demonstranter samlats i Stockholm och krävt en ny oberoende utredning av Estoniakatastrofen. Några av demonstranterna fanns på plats på Djurgården när minnesstunden inleddes.

– Vi kommer att hålla på tills vi får resultat, ssäger Lennart Berglund, ordförande i Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga (SEA), till TT.

Sjönk på trekvart

Estonia förliste i hårt väder på väg på den vanliga rutten mellan Tallinn och Stockholm.

Strax efter klockan ett på natten, i hård sydvästlig vind, hördes ett kraftigt buller i bogen. Fartygets bogvisir lossnade klockan 01.15 - och klockan 01.50 försvann M/S Estonia från andra fartygs radarskärmar.

Av de 989 personerna ombord överlevde endast 137. 852 människor omkom.

Lyssna

Tidigare:

aftonbladet.se