Medhjälparna anhållna

NYHETER

Fyra personer sitter anhållna hos polisen i Eskilstuna, och förundersökningsledaren chefsåklagare Ulf Stålhane räknar med att begära samtliga häktade.

– Jag hoppas kunna lämna in häktningsframställan sent i dag eller i morgon bitti, säger han till TT.

Han förväntar sig att förhandlingen ska hållas på onsdagen i Eskilstuna.

De fyra anhållna är förutom rymmarna och gisslantagarna Åke Martinsson, 35 år, och Tobias Jardeberg, 28 år, en 42-årig man och en kvinna i 30-årsåldern som bägge greps i samband med insatsstyrkornas razzia i Strömtorp i Degerfors på måndagskvällen. Den 42-årige mannen är anhållen som misstänkt för grovt främjande av flykt och kvinnan för skyddande av brottsling, alternativt främjande av flykt.

Människorov

Jardeberg och Martinsson var vid elvatiden på tisdagen delgivna misstanke om människorov. Trots att de varit beväpnade vid gisslantagandet bedöms på tisdagen brottsmisstanken vara av normalgraden.

– I deras fall tillkommer ett antal övriga brottsmisstankar som jag inte kan gå in på just nu, säger Stålhane.

Han vill inte kommentera hur de anhållna, som senare under tisdagen kommer att få offentliga försvarare utsedda, ställer sig till brottsmisstankarna.

Förhör

Kriminalkommissarie Svante Melin håller i själva utredningsarbetet och berättar för TT att man under tisdagen också ska förhöra de anhållna.

– Det kommer även att göras tekniska undersökningar och platsundersökningar, bland annat i det hus där Jardeberg hittades och i de bilar som använts, säger han.

Örebropolisen har också genomfört ett antal förhör i samband med rymmarjakten, förhör som skickas över till Sörmlandspolisen i Eskilstuna, som sedan måndagens upplösning i Degerfors helt tagit över utredningen.

Robert Triches/TT