Han mötte Jardeberg i fängelset

NYHETER

DEGERFORS

Tobias Jardeberg lärde känna den 42-årige våldsmannen i fängelset.

Under flykten gömde han sig hos honom och hans sambo.

I går anhölls paret för att ha hjälpt rymmarna.

Foto: MATTIAS CARLSSON
42-åringen förs bort av polis.

Paret bor i en sidobyggnad bredvid den nedlagda skolan i Strömtorp. Där finns fyra lägenheter som förmedlas av socialtjänsten.

Här gömde sig rymmarna.

42-åringen har suttit i fängelse i tio av de senaste elva åren, bland annat för misshandel och narkotikabrott. Han lärde känna Tobias Jardeberg bakom murarna.

Anhölls i går kväll

42-åringen greps vid tillslaget, samtidigt hämtades hans flickvän till förhör. De anhölls i går kväll, misstänkta för bland annat främjande av flykt.

Mannen transporterades till polisstationen i Eskilstuna tillsammans med Jardeberg och Martinsson. Flickvännen fördes till polisstationen i Örebro.

Ytterligare minst fyra personer hämtades i går till förhör för att senare släppas. En av dem var en kvinna som också bor i huset.

Tre personer satt i en bil som strax efter klockan 15 stoppades av polisen någon kilometer från skolbyggnaden i Strömtorp. I bilen fanns 42-åringens 21-årige son, dennes 44-årige mamma och en jämnårig kamrat till sonen.

Polisen hittade ett vapen i bilen och antog att det skulle smugglas vidare till Jardeberg och 42-åringen. Trion förhördes om misstänkt vapenbrott, men släpptes efter några timmar.

"Vi är helt oskyldiga"

De tre reagerar mycket starkt mot polisens misstankar:

- Vi var på väg till min mammas väninna. Vapnet var bara min mammas luftpistol som låg i handsfacket, säger 21-åringen till Aftonbladet.

- Vi är helt oskyldiga och har inget med rymlingarna att göra.

Andreas Harne, Anders Johansson, Hans Österman