Schwarzenegger förbjuder rökning i fängelser

NYHETER

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger kliver in i fångvårdsdebatten.

Terminatorn tar i med hårdhandskarna – och förbjuder nu all rökning på delstatens fängelser.

Foto: AP
Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger, som själv gärna röker cigarrer, hoppas att rökförbudet i fängelser ska leda till minskade sjukvårdskostnader för delstaten.

Kalifornien har varit världsledande på att stoppa rökning på allmänna platser. Redan 1998 var det dags att fimpa på restauranger och barer i delstaten och sedan dess har man försökt få stopp på rökandet på till exempel badstränder.

I går var det dags för Arnold Schwarzenegger att statuera exempel – han skrev på ett lagförslag som förbjuder rökning på fängelser. Men kändisguvernören riskerar att anklagas för hyckleri.

Cigarrälskare

På marken utanför sitt rökfria kontor har den tidigare actionskådisen nämligen satt upp ett tält för att kunna njuta sina älskade cigarrer. Något som amerikanska medier var snabba att påpeka när han skrev under förslaget.

Lagen innebär att all form av tobaksanvändning förbjuds på delstatens fängelser och ungdomsanstalter. Och den som ertappas riskerar böter.

Förbättrar fångarnas hälsa

Förespråkarna menar att fångarnas hälsa kommer att förbättras och att delstaten på så vis kommer att spara pengar på sjukvård. Enligt republikanen Tim Leslie röker omkring hälften av delstatens 160 000 fångar och bara sjukvårdskostnaderna uppgår till 230 miljoner dollar om år.

Reuters rapporterar att delstaten varje år drar in närmare 1,4 miljon dollar i skatteintäkter från fångarnas rökning.

Mattias Lundell