Släppta gisslan hemma i Italien

Ökat hopp om att fler kidnappade västerlänningar ska släppas

Foto: REUTERS/Dylan Martinez
Hjälparbetarna Simona Pari and Simona Torretta möttes av ett massivt mediauppbåd när de kom hem till Italien på tisdagskvällen efter 21 dygn i fångenskap.
NYHETER

Kidnapparna har släppt Simona Pari, 29, och Simona Torretta, 29.

Efter 21 dagars väntan fick deras familjer i kväll bekräftelsen på att gisslandramat är över.

Strax efter klockan elva på tisdagskvällen landade de två kvinnorna på en flygplats i Rom.

De två italienska hjälparbetarna Simona Pari och Simona Torretta kidnappades i Bagdad den 7 september. Sedan dess har deras familjer levt i ovisshet om deras öde – och man har fruktat det värsta.

Simona Pari och Simona Torretta har arbetat för den italienska hjälporganisationen ” Un Ponte Per ...” (En bro till?) i Irak. Organisationen finns i landet för att hjälpa till med skol- och vattenprojekt.

Rykten har cirkulerat om att de två 29-åringarna skulle ha avrättats. Men i kväll nåddes Italien av beskedet hela landet hoppats på.

Den arabiska satellitkanalen al-Jazeera rapporterade att kidnapparna släppt kvinnorna. En kort stund senare kom bekräftelsen, enligt CNN, via deras familjer och premiärminister Silvio Berlusconi.

Landade i Rom

Till reportrar i Rom meddelade den italienska premiärministern att de två släppts. Han berättade att de släppts tillsammans med två irakier som också suttit tillfångatagna.

Strax efter klockan elva på tisdagskvällen lokal tid landade de två kvinnorna på en flygplats i Rom. Landningen visades i direktsändning i flera italienska tv-kanaler.

Franska journalister kan släppas

Under tisdagen kom också signaler om att ytterligare gisslan kan komma att släppas inom kort.

En fransk medlare som försöker befria de två kidnappade franska journalisterna i Irak, Christian Chesnot och Georges Malbrunot, sade på tisdagskvällen att han hade träffat gisslan i Irak. Enligt uppgifter från tv-kanalen al-Arabiyya till Reuters finns det även en överenskommelse om att släppa gisslan.

- Det är vid god hälsa, psykiskt och känslomässigt. Efter att ha träffat dem nådde vi en överenskommelse om att befria Christian och Georges och få ett ljudband från dem som säger att de kommer att vara fria snart, sade en representant för den franska förhandlingsgruppen till al-Arabiyya.

Mattias Lundell, TT