Kraftigt jordskalv i Kalifornien

NYHETER

En kraftig jordbävning skakade i dag centrala Kalifornien.

Skalvet mätte 6,0 på Richterskalan och kändes över hela delstaten.

Skalvets epicentrum låg i närheten av Paso Robles i centrala Kalifornien.

Jordbävningens skakade centrala Kalifornien. Men skalvet – som nästa enligt preliminära rapporter nådde 6,0 på Richterskalan – kändes upp till Sacramento, enligt US Geological Survey.

Fyra minuter senare kom ett efterskalv som uppmättes till 5,0, följt av ytterligare tre skalv på över 4,1. Men det finns inga uppgifter personskador eller omfattande materiell förstörelse.

Mordrättegång försenades

En av USA mest uppmärksammade rättegångar på senare år, mordrättegången mot Scott Peterson, försenades sedan en jurymedlem märkt av skalvet. Peterson står åtalad för mordet på sin hustru och deras ofödda barn och fallet följs av tv-bolag över hela landet.

Tusentals människor över hela delstaten ska ha känt av skalven.

– Allt som hängde på väggarna började skaka och kristallkronan svängde i taket. Det var två skalv, först ett och lite senare kom nästa, säger Ben Brown i Paso Robles till AP.

"Jordbävningarnas huvudstad"

Skavets epicentrum var 14 kilometer söder om Parkfield – känt som ”jordbävningarnas huvudstad” i Kalifornien. Delstaten har historiskt plågats av mycket svåra jordbävningar och skalven vållade omedelbart oro.

Mattias Lundell