Tysk tidning tvingas be Victoria om ursäkt

NYHETER

Ytterligare en tysk veckotidning har tvingats publicera en ursäkt för sina lögner om kronprinsessan Victoria.

Foto: AP
De tyska veckotidningarna skriver ofta om den svenska kungafamiljen.

Woche der Frau hävdade i somras att kronprinsessan och pojkvännen Daniel Westling var överlyckliga. Rubriken löd "Går hennes dröm om ett sagobröllop nu i uppfyllelse?".

Victoria såg rött och kungafamiljens tyske stjärnadvokat Matthias Prinz drog tidningen inför domstol.

Bara en dag innan förhandlingarna skulle inledas i Frankenthal valde däremot parterna att förlikas. I sitt senaste nummer ber nu Woche der Frau om ursäkt, och enligt uppgifter till TT dementerar kronprinsessan själv tidningens artikel på förstasidan.

Inga giftasplaner

- Jag har för närvarande inga bröllopsplaner, säger hon.

För att klämma till tidningen ytterligare tvingade hovet även förlaget som äger den att trycka frasen: Prinsessan har helt rätt.

Vill inte kriga

- Vår målsättning är inte att föra ett krig utan att få bort de falska artiklarna om kungafamiljen, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, chef för kronprinsessans hovstat.

I helgen mötte hon tyska journalister på ett seminarium i Danmark.

Tillsammans med kungabarnen har hon regelbundna utvärderingar om vad som skrivs om dem, både hemma i Sverige och utomlands.

Kan de inte bara ignorera löjliga rubriker om sagobröllop och fantasiromanser?

- Nej, ungdomarna tycker det är tråkigt och förstår inte varför det måste skrivas osanningar. Kungafamiljens advokat anser också att man måste vara konsekvent, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Daniel Nyhlén