Äntligen fria

De släpptes efter 21 dygn som gisslan i Irak

1 av 2 | Foto: REUTERS
ITALIENSKA HJÄLTAR När Simona Pari och Simona Torretta landade i Rom togs de emot som hjältar. Gatorna fylldes med firande människor.
NYHETER

ROM

I 21 dagar var de terroristernas fångar i Irak.

I går kom hjälparbetarna Simona Pari och Simona Torretta hem till Italien.

- Tack för all hjälp, vi mår bra, ropade de.

De togs emot som hjältar av premiärminister Silvio Berlusconi och en lång rad politiker.

Sedan fem år tillbaka har de arbetat för den italienska hjälporganisationen Un ponte per " ( En bro för "). I Bagdad hade de byggt upp en skola och tagit hand om krigsskadade barn.

Tvingades ut

Deras kidnappning bröt mot alla tidigare regler: ett välbeväpnat kommando tog sig in i deras lokaler och tvingade ut all personal. En ledare läste upp deras namn från ett papper. Ytterligare två irakiska medarbetare tvingades också upp i bilen.

Sedan dess har deras familjer pendlat mellan hopp, ångest och nu en gränslös glädje. Gatorna nedanför deras bostäder fylldes i går kväll av folk som ville delta i firandet.

Roms borgmästare Walter Veltroni gav order om att Colosseums fasadbelysning skulle tändas. Det händer varje gång en dödsdom upphävs.

I går flög italienska Röda korsets chef, Maurizio Scelli, till Bagdad för att ta emot "de båda Simonorna", som de nu kallas i hela landet.

Ingen lösesumma

Italienska Röda korset har stannat kvar i Bagdad medan alla övriga rödakorsorganisationer lämnat staden. Sjukhuset som leds av italienarna har hittills tagit hand om 87 000 irakiska barn. Det var argument som fick kidnapparna att vekna. Regeringen har dementerat alla rykten om att en lösesumma på en miljon dollar betalats.

Åke Malm

ARTIKELN HANDLAR OM