Cole-bombare dömda till döden

NYHETER

De misstänks för att ha dödat 17 sjömän på det amerikanska krigsfartyget Cole.

På onsdagen dömdes två av de åtalade till döden av en jemenitisk domstol.

– Detta är en orättfärdig dom, det är en amerikansk dom, utropade Jamal Muhammad al-Badawi, en av de båda dödsdömda, enligt Reuters när han fick höra domstolens utslag.

Totalt sex män står åtalade för dådet i Adens hamn i oktober 2000, då det amerikanska krigsfartyget USS Cole stod i hamn för tankning och rammades av en mindre båt med drygt 200 kilo sprängmedel ombord. 17 amerikanska sjömän miste livet.

Jamal Muhammad al-Badawi och Abd al-Rahim al Nashiri dömdes till döden för att ha planerat och förberett dådet. al Nashiri var den enda av de sex männen som inte var på plats i domstolen i huvudstaden Sanaa då de åtalade fick sin dom Han sitter i amerikanskt förvar och dömdes i sin frånvaro. al-Nashiri greps i Förenade Arabemiraten i oktober 2002 och överlämnades till USA.

Han är född i Saudiarabien och är av jemenitiskt ursprung. Han har beskrivits som terrornätverket al-Qaidas ledare för ”marina operationer” vid Persiska viken.

al Nashiri är även misstänkt för vara en av huvudmännen bakom bombdåden mot amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania 1989.

De fyra andra dömdes till fängelsestraff på mellan fem och tio år, rapporterar AP.

al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin har tagit på sig skulden för självmordsattacken mot Cole.

Per Mattsson, TT