”Han sa att det fanns saker han ville berätta för familjen Palme”

Aftonbladets reporter träffade Christer Pettersson flera gånger

Foto: magnus wennman
Christer Pettersson tog kontakt med Aftonbladets kriminalreporter Lennart Håård flera gånger. Bland annat i oktober 2002.
NYHETER

Christer Pettersson levde ett hårt liv som missbrukare.

För bara veckor sedan förlorade han en av sina bästa vänner.

Och sakta men säkert slets han själv ned.

Christer Pettersson blev 57 år gammal. Han hittades med svåra skallskador.

Den direkta dödsorsaken var blödningar i hjärnan och sviktande organfunktioner. Men det är ännu oklart vad som orsakade skallskadorna.

Dödsorsaken utreds

Han kan ha drabbats av en hjärnblödning eller ett epileptiskt anfall, fallit och skadat sig. Men polisen har inlett en utredning för att granska orsaken närmare.

Efter år av missbruk var Christer Petterssons kropp sargad. De senaste åren har han allt mer fallit tillbaka i sin missbrukstillvaro.

Hans liv var mot slutet ganska inrutat. Han la sig tidigt på kvällen och var uppe med solen. Sedan följde den vanliga rundan bland missbruksvännerna i Sundbyberg och Sollentuna.

Lagade han mat blev det oftast ärtsoppa och han trivdes i den egna lägenheten i Bromma. Gert Fylking – av

Christer Pettersson kallad ”min ende civile vän” – berättar:

– Han bodde ju där på Maranata, hotellet borta vid Solvalla. Och han trivdes där.

– Han hade ett bra rum som han var stolt över. Där satt vi och pratade och umgicks. Vi träffades sista gången för två månader sedan, då var han jävligt dålig. Han hade fått en dödsdom av läkarna att han inte skulle leva året ut.

Livet med spriten och narkotikan, framförallt haschet, hade sitt pris. För bara veckor sedan förlorade han en av sina allra bästa vänner, en gammal rumskamrat och missbrukskompis.

Efter ett fall i en slänt bröt han armen och den skulle komma att plåga honom:

– Numera är jag nästan enarmad, sa Christer Pettersson.

Ville berätta om Palmemordet

Sjukdomsbeskedet verkar ha fått honom att vilja nå ett avslut. Till Gert Fylking sa han att han ville att de skulle skriva en bok.

– Det var boken om mordet på Olof Palme. Christer ville berätta och han ville att jag skulle skriva, säger Gert Fylking.

Flera gånger tog Christer Pettersson också kontakt med Aftonbladets kriminalreporter Lennart Håård. Han ringde och de två träffades flera gånger under det sista halvåret.

– Han sa att det fanns saker han ville berätta för familjen Palme, säger Lennart Håård.

– Han var starkare, gladare och mer optimistisk än många tror.

Ett möte förbereddes och Mårten Palme var beredd att träffa mannen han tror mördade hans pappa. Nu kommer vi aldrig få veta om han förberedde ett erkännande.

– Det var ett tragiskt livsöde. Han levde under devisen: Det brott jag inte är dömd för har jag inte begått. Och han var svår att få dömd, säger Gert Fylking.

Tidigare artiklar

Mattias Lundell, Fredrik Lindén, Petter Ovander