Svenskt svin gick lös på norska suggor

1 av 2 | Foto: VG
Hade det inte lätt Den norska galten Jens hade ingen chans mot det svenska svinet. "Min galt fick storstryk, rätt och slätt. Men han kommer att överleva", säger grisfarmaren Carl Heinrich Jung.
NYHETER

Inte nog med att det svenska svinet förödmjukande jagade bort den norska galten.

Sprängkåt tog han sig sedan an norskens villiga suggor.

Vildsvinet - som enligt norska uppgifter rymt från en svensk grisfarm - trängde sig i helgen in till suggorna i Hedmark i Norge där en galt vid namn Jens von Jønsberg fram till dess varit ensam herre på täppan.

Tvingades fly

von Jønsberg hade, enligt tidningen VG, inte en chans. Med en matchvikt på 160 kilo och två livsfarliga, sylvassa, huggtänder fick den vilda svensken utan problem sin vilja igenom.

Jens von Jønsberg tvingades fly.

- Min galt fick storstryk, rätt och slätt. Men han kommer att överleva. Jens har tydliga sår på bägge skuldrorna, båda låren och i en testikel efter de vassa vildsvinständerna, säger grisfarmaren Carl Heinrich Jung till VG.

Tog sig an suggorna

I två dygn kunde vildsvinet fritt ta för sig av suggorna. Vid sjutiden i förrgår morse var det roliga över. För grisar ska - som Emils pappa en gång formulerade det - inte ha roligt.

Med ett välriktat skott sändes det svenska vildsvinet till de sälla jaktmarkerna.

Jägaren Roar Moe höll i bössan. Skottet träffade fem centimeter bakom hjärtat, ändå lyckades svinet springa 150 meter innan det segnade ner död.

Ingen griskris

Grisfarmare Carl Heinrich Jung är nöjd med utgången.

- Jag såg själv hur den parade sig med en av suggorna. Om den hoppat på fler vet jag inte. Inte än.

Hur det än är med den saken behöver det inte innebära någon griskris. För två år sedan lyckades ett annat vildsvin para sig med en annan av Carl Heinrich Jungs suggor. Senare föddes sex griseknoar.

- Tre såg helt vanliga ut. Tre såg ut som små vildsvin med prickar och ränder.

Petter Ovander