Festen får vänta för Wallström,50

Förbereder sig för EU-förhöret i dag

NYHETER

BRYSSEL

I förrgår fyllde Margot Wallström 50 år. Men firandet får vänta.

Förberedelserna för dagens förhör i EU-parlamentet var viktigare.

Foto: AP
FÖRST GRILLNING - SEDAN PARTY Margot Wallström, 50 år i tisdags, har legat i hårdträning inför förhöret i EU-parlamentet. Hon har förberett sig så intensivt att hon senarelagt sin födelsedagsfest.

I eftermiddag stirrar Margot Wallström en kritisk skara i vitögat. Ledamöterna i EU-parlamentets utskott för kultur och konstitutionella frågor ska grilla den blivande vice ordföranden i EU-kommissionen.

Resultatet av utfrågningen av Wallström, och med kandidaterna till de andra posterna, avgör om parlamentet i slutet av oktober godkänner den nya kommissionen eller inte.

Legat i hårdträning

Margot Wallström har förberett sig väl. Den senaste månaden har hon på heltid ägnat sig åt att läsa på, prata med alla viktiga aktörer på området och svara på kniviga träningsfrågor från medarbetarna.

Förberedelserna har varit så intensiva att Wallströms 50-årsdag i förrgår bara firades med ett glas champagne. Kalasen, ett i Bryssel och ett i Stockholm, hålls senare i höst.

Wallström blir inte bara högsta hönset i EU-kommissionen. Hon blir också EU:s pr-chef med uppgift att förbättra bilden av EU hos unionens 455 miljoner invånare.

Flera partikamrater

Risken för att Wallström ska få alltför kritiska frågor är inte överhängande. Både ordföranden i kulturutskottet och utskottet för konstitutionella frågor är partikamrater. Det är även den enda svenska ledamot som anmält att hon vill ställa frågor, Åsa Westlund (s).

Det är andra gången Margot Wallström förhörs av EU-parlamentet. Förra gången, för fem år sedan, gjorde hon succé. Då hade hon pluggat miljöfrågor hela sommaren.

Om den nya 25-mannakommissionen, med en ledamot från varje medlemsland, godkänns så tillträder den den 1 november och sitter till hösten 2009.

Ska förbättra unionens image

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM