Glöm inte jyckens pass!

- nya regler för husdjur från och med 1 oktober

NYHETER

Glöm inte passet när du reser nästa gång.

Hundens alltså.

Från och med i morgon ska husdjuren ha med sig egna pass vid resor inom EU.

Nu räcker det inte att du har med ditt eget pass på resan. Har du husdjur som ska med måste även den kunna bevisa sin identitet.

Nu gäller nya regler för resor med husdjur. Från och med 1 oktober ska hunden, katten eller illern ha med sig ett eget pass när de ska rastas utanför det egna landet. Passet ska bevisa att djuret är vaccinerat mot rabies.

Förutom passet krävs också en tatuering eller ett mikrochips för att visa att husdjuret är just den Fido eller Misse som passet talar om och matte och husse hävdar.

Passet gör att djuret kan följa med utan ytterligare kontroll inom EU, med vissa undantag.

– Uppfyller man kraven i Sverige så uppfyller man generellt också kraven i övriga Europa, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket till aftonbladet.se.

Passet gäller också för resor till och från en del icke-EU-länder som har samma rabiesstatus som EU-länderna - Island, Schweiz, Liechtenstein och Andorra. Och Vatikanstaten.

För resor till och från Norge behöver djurägare liksom tidigare inget pass.

Fyra EU-länder har dock lite strängare regler än de övriga: Sverige, Storbritannien, Irland och Malta. För att ta sig in där behöver djuret förutom passet, också ett intyg om att vaccinet har tagit. En sådan process tar drygt sex månader.

Jordbruksverket rekommenderar dock personer som tänker resa med husdjur att kontakta respektive lands veterinärmyndighet för korrekt information om vad som gäller i just det landet.

David Byrne, EU-kommissionär med ansvar för folkhälsa och konsumentskydd, säger om de nya reglerna att de är ”ett stort steg för den fria rörligheten (inom EU) för medborgarna och deras husdjur”.

Förutom information om rabiesvaccin kan passet också innehålla uppgifter om andra vaccinationer.

Per Mattsson, TT