Ryssland antar Kyotoprotokollet

NYHETER

Den ryska regeringen bestämde sig på torsdagen för att godkänna Kyotoprotokollet.

Därmed kan det internationella avtalet om minskade utsläpp av växthusgaser äntligen träda i kraft.

Torsdagens besked är det första konkreta tecknet på att Ryssland kommer att godkänna – ratificera – avtalet.

Landet blir det 60:e som godkänner Kyotoprotokollet. Därmed kommer exakt det minsta antal länder som krävs för att överenskommelsen ska träda i kraft ha anslutit sig.

Lagen om ratificeringen av Kyotoprotokollet går nu vidare till duman, det ryska parlamentets underhus, för godkännande. Eftersom duman domineras av president Vladimir Putins stödtrupper väntas Kyotoavtalet godkännas även där, men det är oklart när duman kommer att påbörja arbetet med lagförslaget. Interfax rapporterade att regeringen gav ryska departement och myndigheter tre månader för att utarbeta en handlingsplan för hur Kyotoprotokollet ska efterlevas.

Avtalet kommer att träda i kraft världen över 90 dagar efter det att Rysslands ratificeringsprocess är avslutad.

Omvärlden gläds

EU-kommissionen välkomnar den ryska regeringens beslut.

– Det är en enorm framgång för den internationella kampen mot klimatförändringar och vi ser fram emot att jobba med Ryssland för att verkställa Kyotoprotokollet, sade talesmannen Reijo Kemppinen enligt AFP.

Leif Bernergård, klimatexpert på Naturvårdsverket som för svensk räkning i många år deltagit i förhandlingarna kring avtalet, är mycket glad över att Kyotoprotokollet äntligen kan träda i kraft.

– Det är väldigt värdefullt. Det visar att den politiska världen tar klimatfrågan på mycket stort allvar och att Kyotoprotokollet kan börja tillämpas, säger han till TT.

Bara ett första steg

Beslutet innebär enligt Bernergård att alla de länder, inklusive EU, som gått vidare i Kyotoprocessen får ett kvitto på att de klimatåtgärder de satt in är befogade. Rysslands beslut att ratificera är absolut nödvändigt för att det ska träda i kraft sedan USA, som svarar för de största växthusgasutsläppen i världen, hoppade av 2001.

– Det innebär att i princip alla industriländer utom USA och Australien kommer med i systemet, det är en väldigt bred krets, säger han.

Bernergård betonar att Kyotoprotokollet bara är ett första steg för att på allvar minska de klimatpåverkande växthusgasutsläppen.

– Nu måste man snarast, senast nästa år, ta itu med vad som ska hända efter 2012, Kyotoavtalets slutår, säger han. Då är det absolut nödvändigt att få till ett bredare klimatavtal där även USA och Australien finns med.

Kritisk presidentrådgivare

Omvärlden har i många år väntat på Rysslands beslut om ratificering av avtalet som först skrevs under 1997. I Moskva är beslutet inte okontroversiellt.

Det är ett politiskt beslut som Ryssland kommer att fatta motvilligt, sade presidentens ekonomiske rådgivare Andrej Illarionov på torsdagens regeringsmöte.

– Vi förstår att det här är ett politiskt beslut, ett beslut som tas av nödvändighet, sade Illarionov enligt Interfax.

Han anser att undertecknandet kan leda till att Ryssland förlorar uppemot sju triljoner kronor. Så sen som i måndags sade Illarionov att Kyotoprotokollet ”generellt sett kan jämföras med fascism”.

Det finns också en grupp inflytelserika ryska forskare som ifrågasätter kopplingen mellan växthusgasutsläpp och global uppvärmning.

Joanna Kurosz/TT , P O Lindström/TT