Värktablett kan orsaka hjärtinfarkt

Nu stoppas den farliga medicinen

NYHETER

Läkemedlet Vioxx dras in med omedelbar verkan sedan en ny studie visat att det ger ökad risk för hjärtinfarkt och slaganfall. Apoteket plockar bort Vioxx från hyllorna.

Oroliga kunder rekommenderas att ta kontakt med sina läkare för att få ett annat läkemedel.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Det inflamationshämmande läkemedlet Vioxx dras in omgående.

Den amerikanska läkemedelskoncernen Merck beslutade på torsdagen att omedelbart dra in det antiinflammatoriskt smärtstillande läkemedlet Vioxx från världsmarknaden.

Det är osäkert om de närbesläktade läkemedlen Celebra, Bextra, Dynastat och Arcoxia medför samma risker. Därför avråder Läkemedelsverket tills vidare kontinuerlig långtidsbehandling även av dem.

Mycket ovanligt

Enligt Eva-Lena Sjöö på Läkemedelsverket är det mycket ovanligt med en omedelbar indragning av ett läkemedel. Ofta kan en indragning pågå under några månader.

– Vioxx kommer att dras in från apotekshyllorna, det kommer alltså inte att gå att få tag i produkten från och med nu. Patienter bör kontakta sin läkare för att diskutera alternativ behandling.

Läkemedelsverket har dock inte märkt av någon ökad biverkningsrapportering i Sverige.

– Ingenting som vi har noterat som alarmerande, säger hon.

Vid indragningar möts Apoteket av frågor från många oroliga kunder, som inte vet vad de ska göra.

– Vi rekommenderar dem att kontakta förskrivaren för att få ett annat läkemedel, säger ThonyH Björk, informationsdirektör på Apoteket.

Ökad risk för biverkningar

Han tillägger att medicinen kan lämnas in på Apoteket, men att patienten inte får något nytt läkemedel i utbyte.

Den treåriga studien visar en ökad risk för hjärt- och kärlbiverkningar för patienter som använt Vioxx i mer än 18 månader, jämfört med patienter som ätit placebo, sockerpiller. Studien gjordes på 2600 personer. I den grupp som åt Vioxx drabbades 45 av runt 1300 av slaganfall eller hjärtinfarkt, medan bara 25 av de runt 1300 som fick placebo drabbades.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har tidigare gjort en stor och grundlig undersökning av coxiber, läkemedelsgruppen i vilken Vioxx ingår. Resultaten från den studien, Vigor-studien, visade att Vioxx gav en lätt ökad risk för hjärt- och kärlbiverkningar.

– De stora kända riskerna med den här typen av läkemedel är på mag- och tarmsidan – magblödningar och så vidare, säger Eva-Lena Sjöö.

Vioxx lanserades i Sverige 1999 och säljs i över 80 länder. Försäljningen av Vioxx på världsmarknaden var 2,5 miljarder dollar förra året.

Tidigare artiklar

Amina Manzoor/TT