Dagens namn: Vibeke, Viveka
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kungahuset ska störtas

Hemlig grupp planerar aktion mot monarkin

måltavlor för mobbningskampanj En hemlig grupp med politiker och pr-konsulter arbetar för att få svenska folket att vända sig mot kungahuset. Flera folkkära kändisar kommer att medverka i aktionen. måltavlor för mobbningskampanj En hemlig grupp med politiker och pr-konsulter arbetar för att få svenska folket att vända sig mot kungahuset. Flera folkkära kändisar kommer att medverka i aktionen. Foto: ERIC ROXFELT

Kungahuset ska störtas av en hemlig sammansvärjning av politiker och pr-konsulter.

På ett möte i riksdagen la gruppen upp planerna.

- Vi ska befria kungabarnen från slaveriet, säger pr-konsulten Ulf Bergström.

- Vi ska befria kungabarnen från slaveriet, säger Birgitta Ohlsson och Ulf Bergström.   - Vi ska befria kungabarnen från slaveriet, säger Birgitta Ohlsson och Ulf Bergström. Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Det är reklambranschens tidning Resumé som avslöjar kuppförsöket. En rad pr-konsulter har anlitas av republikanska föreningen för att avsätta kungen.

Den nya sammansvärjningen, där några av Sveriges duktigaste pr-konsulter ingår, har haft flera möten under det senaste året. Deras mål är att skapa en bred folklig majoritet för republik, och störta kungen.

Kändisar är med

Nästa år ska en rad kampanjer uppmuntra svenska folket att ta avstånd från monarkin. Flera folkkära kändisar är kontaktade och ska medverka.

Det första mötet hölls i riksdagen i våras under ledning av folkpartiets Birgitta Ohlsson, ordförande i republikanska föreningen. Flera politiker sitter i styrelsen, bland andra Mats Einarsson (v) och Zaida Catalan, språkrör för Grön ungdom.

- Monarkin måste avskaffas. Det är fel att ärva en position i en demokrati och dessutom förekommer det alldeles för mycket underdånigt kungafjäskeri, säger Birgitta Ohlsson.

En av initiativtagarna är Ulf Bergström, pr-konsult på företaget Gullers Grupp i Stockholm.

"De saknar privatliv"

- Monarkin strider mot de mänskliga rättigheterna. Kungabarnen har exempelvis inget privatliv och får inte ens rösta. Jag skulle gärna se Björn von Sydow eller Laila Freivalds som president, säger han.

Hovets ceremonimästare, Peter Forssman, är delägare och hedersordförande i Gullers Grupp. Han arbetar nära kungen, men vill inte ge några kommentarer.

Totalt består den republikanska pr-gruppen av 19 personer, bland andra Lars Jederlund på pr-byrån Rådhuset AB och Peter Stjernström på firman Full tank.

Medlemmarna arbetar ideellt, men deras kampanjer finansieras av donationer och av republikanska föreningen.

Hovet tar det med ro

På hovet är man inte oroad över sammansvärjningen. Ann-Christine Jernberg är hovets presschef.

- Vi har åsiktsfrihet i det här landet och vi har inga synpunter på det här, säger hon.

- Tittar man på opinionsundersökningar så har de inga större chanser att lyckas, säger Ann-Christine Jernberg.

Daniel Nyhlén
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet