Jättevågor tog över 11 000 liv

Flera svenskar befaras ha omkommit

1 av 3 | Foto: AP
Patong Beach i Phuket. Här har många byggnader slagits i spillror av den sju meter höga vågen.
NYHETER

Jättevågen i Asien dödade minst 11 000 människor.

Många populära turistorter ligger i det drabbade området.

Flera svenskar befaras ha omkommit.

Flodvågen orsakades av ett jordskalv utanför Indonesien som följdes av flera efterskalv. Skalvet mätte 8,9 på Richterskalan, ett av de kraftigaste skalven i historien.

Den enorma våg som följde efter skalvet drabbade ett mycket stort område i Asien: Indien, Sri Lanka, Malaysia, Indonesien – och Thailand.

När den upp till sju meter höga flodvågen svepte in över land orsakade den enorm förödelse. Bland de hårdast drabbade områdena finns flera turistorter i Thailnad, särskilt populära bland svenska charterresenärer.

Tusentals saknas

På eftermiddagen uppgavs att 289 människor dödats och minst 3675 skadats av flodvågor, enbart i Thailand. Fortfarande saknas dock tusentals människor i det turisttäta södra Thailand.

Offren fanns på flera turistorter i landet: i Songkhla, Phuket, Krabi, Phang Nga and Surat Thani.

UD bekräftar för SVT:s Rapport att svenskar finns bland de omkomna. Det är osäkert hur många det handlar om, men enligt UD är det mindre än tio.

Danska utrikesdepartementet bekräftade på eftermiddagen att en dansk medborgare har omkommit i vattenmassorna och att fem saknas. Samtliga vistades i Phuket i Thailand.

"Svepte med sig allt"

Den första vågen kom vid tiotiden på förmiddagen lokal tid. Våldsamma scener utspelade sig på Karon Beach, Katong Beach, och Kata Beach i det populära semesterparadiset Phuket i Thailand, där uppskattningsvis 4 000 svenskar vistas.

Aftonbladet tog i morse emot många samtal från chockade och rädda ögonvittnen och anhöriga.

– Plötsligt försvann allt vatten från stranden, som en extremt snabb ebb. Jag har aldrig sett något liknande, säger Christer Björk, 60 från Stockholm.

Två till tre minuter senare kom den första flodvågen.

– Den bara sköljde rakt över vägen och svepte med sig allt.

Bilar, stolar från restauranger, mopeder, och fortsatte långt in i byn.

– Vi kände av skakningar, som en jordbävning, vid åttatiden på morgonen, säger Christer Björk.

Enligt flera vittnen var flodvågen sju meter hög. Den svepte med sig allt i sin väg. En del människor hann rädda sig upp ur vattnet men alla hann inte upp från stranden.

"Lik i vattnet"

– Jag såg lik flyta omkring i vattnet, säger ett vittne. Hus och byggnader totalförstördes.

– Det var barn i vattnet, jag såg hur de bara sveptes med, säger Oscar Ersson, 27 från Skellefteå. Han var med sin flickvän på Karon Beach när flodvågen svepte över området.

– Det finns ingen räddningspersonal, utan alla får hjälpa till.

Han beskriver hur människor släpas upp ur vattnet på gatorna, och hur människor som kan hjärt- och lungräddningen hjälper till. Poliser och räddningspersonal räcker inte till.

– Det kommer bara mer vatten. Jag befinner mig 450 meter från stranden det ser inte bra ut. Det kommer ännu mer vatten nu när vi pratar, säger Oscar Ersson.

– Det är som filmen "the day after tomorrow" , och vattnet bara fortsätter att stiga.

Kaos på gatorna

Flera ögonvittnen beskriver samma scener från gatorna: kaos, människor som springer runt på gatorna i panik och upplivningsförsök mitt på gatan.

– Det åker ambulanser och hämtar upp folk längs vägarna och fraktar dem mot sjukhuset. Människor simmar i vattnet i panik, och en del försöker rädda sin ägodelar och mopeder, säger Titti Björk, 25 från Stockholm.

Över 11 000 människor omkom i vågorna.

Katrin Krantz, Anna-Maria Carnhede, Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM