Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Perssons doktorshatt – en löjlig historia

– och löjligast av alla är den socialdemokratiske rektorn

EN LÖJLIG HISTORIA Statsminister Göran Perssons utnämning till hedersdoktor i Örebro är en löjlig historia och löjligast var den socialdemokratiske rektorn som inte drog sig för att tricksa för att förse sin partiordförande med doktorshatt. EN LÖJLIG HISTORIA Statsminister Göran Perssons utnämning till hedersdoktor i Örebro är en löjlig historia och löjligast var den socialdemokratiske rektorn som inte drog sig för att tricksa för att förse sin partiordförande med doktorshatt. Foto: PRESSENS BILD

   Rektorn för universitetet i Örebro, socialdemokraten Janerik Gidlund, säger att han inte haft ett dugg med utnämningen av statsminister Göran Persson till hedersdoktor att göra.

Det kanske är sant – den här gången.

Men för fyra år sedan agerade i alla fall Gidlund för att hans partikamrat skulle bli hedersdoktor. Rektorn för universitetet har formellt inget att säga till om i sådana frågor, men som alla vet är formella regler lätta att kringgå.

Rektorn frågade

Den gången, år 2001, talade Gidlund med Brigitte Mral, professor i retorik. Som ämnesföreträdare har hon rätt att nominera hedersdoktorer.

Janerik Gidlund frågade Mral om hon kunde tänka sig att föreslå Göran Persson.

Den formella gången hade då varit att Mral skulle ha lämnat in sitt förslag till dekanen, ordföranden, i fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap. Han bestämmer sedan enväldigt vem som får bli hedersdoktor.

Göran Perssons namn kom inte så långt – den gången.


Men hon tyckte ändå att det var olämpligt att ge heders- doktorat till en aktiv politiker.
Brigitte Mral tänkte igenom Jan­erik Gidlunds propå, sedan gav hon sitt svar: I och för sig var det inte orimligt att promovera Göran Persson till hedersdoktor i ämnet retorik. Statsministern är ju en duktig talare och han hade just hållit en intressant föreläsning på universitetet (rubriken var: ”Politisk retorik – bara tomma ord?”).

Gick emot chefen

Men hon tyckte ändå att det var olämpligt att ge hedersdoktorat till en aktiv politiker. Om Persson ska promoveras får han vänta tills han dragit sig tillbaka.

Brigitte Mral visade alltså integritet och civilkurage och gick emot en önskan från sin högste chef, universitetets rektor.

Hon tänkte inte mer på saken förrän hon fick veta att nu ska Göran Persson bli hedersdoktor i alla fall, fast inte i ämnet retorik utan i – medicin, naturvetenskap och teknik. ”Det kom som en överraskning”, sa Mral när jag pratade med henne i går.

Att hon alls pratade med mig var ytterligare ett belägg för hennes integritet. I går gick det nämligen ut mejl till de anställda från universitetsledningen att all information om statsminister Perssons doktorshatt nu ska gå via rektor Jan­erik Gidlund, fast han, enligt vad han själv har sagt, inte har med saken att göra.

I ett tidigare skriftligt ”klargörande” från universitetet ”rörande Göran Perssons hedersdoktorat” står det:

Vare sig rektor, styrelseordförande eller annan styrelseledamot är inblandad i den processen och blir i efterhand endast informerad om vem som fakultetsnämnden utsett ?

Som sagt, formella regler är lätta att kringgå.

Misstänkt muta

Det var Torbjörn Andersson, professor i medicin, som den här gången föreslog Göran Persson. Andersson var tidigt ute. Redan den 21 september förra året skrev han till fakultetsnämnden, fast den årliga inbjudan om att komma med förslag sändes ut först en månad senare, den 22 oktober.


Utnämndes statsministern till hedersdoktor som tack för att han lät högskolan i Örebro bli universitet?
Anderssons brev var kort, bara sju rader, men innehöll de formuleringar som sedan blev den officiella motiveringen:

Genom att utse Högskolan i Örebro till universitet 1999, visade statsminister Göran Persson prov på såväl mod som förutseende genom att förstå och stödja den potential och vitalitet som Örebro universitet representerar ...

De orden fick Claes Beyer, ordförande i Institutet mot mutor, att reagera. Utnämndes statsministern till hedersdoktor som tack för att han lät högskolan i Örebro bli universitet?

Beyer skrev i går till riksåklagaren och bad om en utredning: Har Göran Persson tagit emot en muta och har Örebro universitet gjort sig skyldigt till bestickning?

Den som i så fall är juridiskt ansvarig på universitetet är Peter Wide, dekanus på fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik. Det var han som, åtminstone formellt, beslutade att promovera Persson.

– Göran Perssons helhjärtade stöd har betytt fantastiskt mycket och varit en inspirationskälla i vårt arbete, sa Wide i en kommentar på universitetets hemsida.

För tankarna till Nordkorea

Hela historien är naturligtvis löjlig. Att politiker utnämns till hedersdoktorer är kanske dumt men inte ovanligt. Göran Persson är hedersdoktor i Sydkorea. Var det också en muta? Går han främmande makts ärenden? Lena Hjelm-Wallén blev hedersdoktor i Umeå när hon var vice statsminister. Var det en muta? Ingvar Carlsson har två svenska hedersdoktorat. Mutor?

Löjliga var också universitetets servila och tacksamma formuleringar, som snarare för tankarna till Nordkorea än till ett självständigt universitet.

Men löjligast var den socialdemokratiske rektorns tricksande för att hans partiordförande skulle få hög hatt och diplom.

Peter Kadhammar
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet