Påven: ”Homoäktenskap är ondska”

Kontroversiella påståenden i påvens nya bok

1 av 2 | Foto: ap
Påven hävdar i sin nya bok att "homosexualitet är ondska".
NYHETER

Homosexuella äktenskap är en del av ”ondskans nya ideologi”, som syftar till att förstöra människan.

Det hävdar påven i sin nya bok.

– Jag tycker det är hemskt att en stor kyrklig ledare anser detta, säger RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson till aftonbladet.se.

Påve Johannes Paulus II hade knappt hunnit tillfriskna från en svår influensa förrän han är i hetluften igen. Hans nya bok ”Minne och identitet” har skapat stor uppståndelse med sina kontroversiella påståenden.

I boken skriver han bland annat: ”Det är legitimt och nödvändigt att fråga sig själv om det här inte är en del av ondskans nya, kanske mer lömska och gömda, ideologi, som syftar till att förstöra människan.”

Sören Andersson, förbundsordförande på Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL), blir upprörd när han får höra om påvens uttalanden.

"Hemskt uttalande"

– Jag tycker att det är hemskt att en stor kyrklig ledare anser att äktenskap mellan homosexuella är ondska. Det är oförsvarbart att påven tycker att det är ondska. Det kan aldrig vara fel att värna om den man älskar, säger Andersson.

I sin bok gör påven också jämförelser mellan Förintelsen och aborter. Den 84-årige påven kallar abort för ”laglig utrotning”.

”Den här gången talar vi om en förintelse som har tillåtits av inga mindre än demokratiskt valda regeringar”.

Boken, som är påvens femte, är baserad på konversationer mellan honom och filosofer. Den handlar om hans tankar och reflektioner kring 1900-talets ideologiska strider.

Per Mattsson, Sara Ångström

ARTIKELN HANDLAR OM