”Stefan Holm förlorar OS-medalj”

Här är mediernas aprilskämt

NYHETER

Mobiler och glasögon ersätter digitalboxen.

Stefan Holm förlorar OS-medaljen och Göran Persson blir staty i Katrineholm.

Det är bara några exempel på årets aprilskämt i medierna.

Värmlands Folkblad har fått OS-hjälten Stefan Holm att ställa upp. Tidningen ger chockbeskedet att Holm som vann OS-guld i höjdhopp förra året förlorar guldet. Detta sedan han tog på sig en ”otillåten tävlingsdräkt på en olympisk arena” och slängde den officiella dräkten åt sidan.

Holm säger förtvivlad till tidningen:

– Nu slutar jag. Jag har redan bränt mina skor, mina träningskläder och den där förbannade guldtröjan. Men det kan jag säga, guldmedaljen kommer de att få slita ur mina kalla, döda händer.

Björck till polishuset

Planerna på en centralt placerad staty i Katrineholm av statsminister Göran Persson är långt framskridna enligt Katrineholms Kuriren. För att finansiera statyn kommer pengar att tas från ishallsbygget. Därmed finns det inte pengar till någon sittplatsläktare i hallen.

Uppsalaborna får veta att slottet i maj kommer att upplåta ett 20-tal bostäder till studenter. Landshövdingen Anders Björck har tröttnat på problemen på slottet och bestämt sig för att flytta ut. Närmare bestämt till polishuset, berättar Upsala Nya Tidning.

Skeppet måste krängas

Göteborgs-Posten satsar på en klassiker, att få läsarna på fötter.

Göteborgs stolthet, nybygget av Ostindiefararen Götheborg, har blivit för hög – 47 meter medan Älvsborgsbron bara klara en segelfri höjd på 45 meter. Provturerna som inleds på måndag måste ställas in – om inte 200 välbyggda göteborgare ställer upp.

Skeppet måste kränga i 30 graders vinkel för att passera under bron. Det gör man enklast med gastar.

Livsfarlig fisk upptäckt

Arbetarbladet berättar också om invånarinsatser.

Tjälskotten och groparna i Gävles gator och vägar har blivit så många och djupa att fastighetsägarna själva måste laga groparna framför sina hus. Beslutet väcker starka reaktioner hos villaägare.

I Blekinge har en livsfarlig fisk upptäckts av två dykare. Fisken, som är av familjen Unolirpa och kallas för knölfisk, påträffades vid Skaftö utanför Ronneby.

Marinbiologen Hanna Wikström säger till Blekinge Läns Tidning att hon tror att knölfisken följt med något fartyg från Asien. Fisken har sitt gift i ryggfenan till skydd mot rovdjur. Giftet påverkar hjärtat och kan därför vara dödligt för små barn. Den trivs på grunt vatten, vilket är oroande inför den kommande badsäsongen.

Gerumbrillan

Annars aprilskämtas det så gott det går om digitalboxar.

Det pågår försök med en ny mobiltelefontjänst som kan göra digitalboxen överflödig, skriver Östgöta Correspondenten. Gefle Dagblad är inne på samma linje. Där har en Sandvikenbo byggt en digitalbox av sin mobiltelefon.

Ett annat alternativ är gerumbrillan. Gotlands Allehanda låter uppfinnare lansera digitalglasögon.

TT