De lever!

Saknade svenskarna tvingades leva Robinsonliv på stranden efter skalvet

Hurra, min son lever! Göran Gajbert, 60, fick i går beskedet att sonen Daniel överlevt jordskalvet. Han firade glädjebeskedet tillsammans med särbon Märit Kronkvist, 59, på verandan hemma i Hjärnarp.
NYHETER

HJÄRNARP

Strax efter klockan nio i går kom telefonsamtalet Göran Gajbert, 60, hoppats på.

Hans son Daniel Gajbert, 26, och Henrik Malmqvist, 24, hittades vid liv på ön Nias.

– De levde något slags Robinsonliv där på stranden. Lite skärrade, men oskadade, säger Göran Gajbert.

Foto: privat
Daniel Gajbert och Henrik Malmkvist.

De två vännerna Daniel Gajbert och Henrik Malmqvist från Hjärnarp i nordvästra Skåne har varit saknade efter det kraftiga jordskalvet i måndags.

När de senast hörde av sig hem berättade de att de skulle åka till Nias i Indonesien för att surfa.

– Därför blev vi mycket oroliga när vi inte hörde något från dem, säger Göran Gajbert.

I går morse flög en anställd vid ambassaden i Jakarta med helikopter till Lagudri-området på den sydvästra spetsen på Nias.

Där hittades de båda svenskarna tillsammans med nio andra surfare: två fransmän, två kanadensare, en amerikan, en tysk och tre britter.

– Ambassaden i Jakarta ringde och berättade att pojkarna mådde bra. De var oskadade, men lite skärrade på grund av alla efterskalven.

Isolerade på ön

Enligt de rapporter Göran Gajbert fick var de materiella skadorna stora i området.

– Telefonnätet var utslaget och kommunikationerna på ön fungerade inte. Därför var surfarna isolerade på sydspetsen, och blev mycket lättade när helikoptern kom.

Göran Gajbert och Henrik Malmqvist erbjöds att åka med helikoptern tillbaka till fastlandet, men då skulle de tvingas lämna kvar all sin utrustning.

Ett annat alternativ var att bara en av dem skulle åka med.

– De ville inte dela på sig och gav platsen i helikoptern till den enda kvinnan i gruppen, en brittiska.

Den utsände från svenska ambassaden hade med sig proviant till svenskarna och de fick hjälp att få ett säkrare boende i en by i närheten.

– Det senaste beskedet jag har fått är att de ska hämtas med antingen båt eller helikopter i dag, fredag. Nu väntar jag bara på att Daniel ska ringa hem så att jag får höra honom berätta hur de har haft det.

Pengar för helikoptern

För att helikoptern skulle söka efter de saknade svenskarna var deras familjer tvingade att ställa upp med en garanti på 20 000 kronor var.

– Det är inte helt klart att vi måste betala. Men det är inte hela världen om vi får göra det. Just nu känns det som väldigt väl investerade pengar, säger Göran Gajbert.

Tidigare artiklar

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM