1700 elever inlåsta under knarkrazzia

Elva personer greps på problemskolan

NYHETER

Utan förvarning slog polisen en järnring runt skolan. Millimeter för millimeter genomsöks den under fredagen med narkotikahundar.

Hittills har elva personer gripits på problemskolan i Sogn i Oslo.

Aktionen, som rapporteras i norska medier på fredagen, genomförde polisen i samarbete med lokala myndigheter och på anmodan av skolans ledning. Anledningen är de drogproblem som skolan dragits med under senare tid.

Knarkhundar

Runt 50 uniformerade och civilklädda polismän, tulltjänstemän och knarkhundar deltog i aktionen som gick ut på att helt sluta skolan från in- och utpassage. 1700 elever stängdes inne och ingen släpptes ut utan att först ha blivit "genomsniffad" av knarkundarna.

– Det är bra att det blir tryggare på skolan. Men det är patetiskt att de skall spärra in 1700 elever och lärare, säger en 17-årig flicka på skolan till TV2 Nettavisen strax efter att hon blivit utsläppts från skolan.

”Förfärligt”

Hon såg själv hur två-tre personer, därav en kompis till henne, blev satta i en polisbil.

– Det är förfärligt, men han vet själv vad det är han håller på med, säger flickan.

Enligt Øyvind Berger, stationsbefäl på Majorstua polisstation i Oslo, finns det beredskap för de elever som kan drabbas av trauma till följd av aktionen.

– De som behöver hjälp kommer att få det, säger han.

Planlagd länge

Aktionen mot skolan i norra Oslo har varit planlagd länge. Bara rektor och några utvalda personer på skolan kände till den på förhand.

Av de elva som vid 13.30-tiden hade gripits greps flera i ett och samma klassrum och en i en bil utanför skolan.

– De flesta av de gripna är elever på skolan. Det är fortfarande oklart vad för slags knark som är beslagtaget, men troligtivs rör det sig om hasch, säger Øyvind Berger till VG:s nättidning.

Problem

Tidigare har det rapporterats stora problem med våld och knark på skolan. I oktober förra året stormade 15 ungdomar, beväpnade med bland annat basebollträn, in på skolan och angrep en elev.

Robert Triches