Påvens tillstånd försämrat i kväll

Har förlorat medvetandet, problem med blodtryck och njurar

1 av 3 | Foto: AP
Italienska medier påstod på fredagskvällen att påven Johannes PaulusII hade avlidit, men Vatikanen tillbakavisade uppgiften. På Petersplatsen fortsatte människor att strömma till och tre storbildsskärmar monterades upp. Vatikanens hälsominister, den mexikanske kardinalen Javier Lozano bekräftade att påven är nära döden. – Jag har just pratat med Vatikanens läkare och de sade att det nu inte finns någon återvändo, sade Lozano i Mexiko enligt TT.
NYHETER

ROM

Hälsotillståndet för påven Johannes PaulusII fortsätter att förvärras.

Vatikanen talar öppet om att slutet är nära.

– I kväll eller i natt öppnar Kristus dörren för påven, sade monsignore Angelo Comastri när han vid 21-tiden på fredagen ledde 30000 romare och tillresta i bön för Johannes Paulus på Petersplatsen.

Unga och gamla, präster och lekmän hade strömmat till i stora skaror under hela dagen, parallellt med de allt dystrare bulletinerna från påvens sjuksäng. Med tända ljus och knäppta händer vakade menigheten under stor förstämning.

Många bad högt. Andra sjöng. De flesta stod eller satt bara stilla och väntade; många hade tårar i ögonen.

– Det är en dyster dag för kyrkan. Den nuvarande påven har gett så mycket hjärta och ljus. Att så många samlas här just nu är ett bevis på hur mycket han har berört oss i våra liv, sade fader Barry Horan, irländsk präst som studerar i Vatikanen.

”Ingen återvändo”

Italienska medier meddelade på kvällen till och med att påven hade avlidit, vilket dock snabbt förnekades av Vatikanen. Talesmannen Joaquin Navarro-Valls konstaterade ändå vid 19-tiden att tillståndet ytterligare hade förvärrats, att blodtrycket faller och att det finns risk för en njurkollaps.

Vatikanens hälsominister, den mexikanske kardinalen Javier Lozano, rapporterade också att påven är nära döden.

– Jag har just pratat med Vatikanens läkare och de sade att det nu inte finns någon återvändo, sade Lozano i Mexiko.

– Påven Johannes Paulus II ser redan och rör vid Herren, sade i sin tur kardinal Camillo Ruini vid en särskild mässa i Rom, inför bland andra Italiens president Carlo Azeglio Ciampi och premiärminister Silvio Berlusconi.

Ännu vid 21-tiden sades emellertid påven fortfarande vara vid medvetande.

”Vila i frid”

Påven drabbades av en hjärtattack i torsdags, som en följd av de hälsoproblem som blivit allt allvarligare under vintern. Sedan i februari har påven tagits in på Gemelli-sjukhuset två gånger. I onsdags genomgick han en så kallad trakeotomi. Syftet var att underlätta andningen, som försvårats både av influensa och kronisk sjukdom. Påven lider av bland annat parkinson.

Att han efter hjärtattacken ändå valde att stanna i sitt residens sågs av många som ett tecken på att han själv har accepterat att det inte är långt kvar.

– De flesta är här främst för att visa sin kärlek. De förstår att han inte har långt kvar att leva. Det är inte en fråga om hopp. Folk ber för att när Herren kallar så ska påven få vila i frid, sade fader Horan på Petersplatsen.

Wiktor Nummelin/TT