Katoliker i Sverige bad för påven

”Han är som en pappa för mig”

NYHETER

Medan påven Johannes Paulus II svävade mellan liv och död blev fredagens mässa säregen för katolikerna i Sverige.

- Han är som en pappa för mig, säger Barbara Ludva, 30 år, till TT utanför Katolska domkyrkan i Stockholm.

Hon kurar trots vårvärmen ihop sig i en tjockt pälsfodrad kappa. Barbara Ludva har svårt att sätta svenska ord på sina känslor.

- Det gör ont i mig. Han är en så stor auktoritet, säger hon till slut.

TT: Känns det extra mycket för att ni båda är från Polen?

- Ja, det tror jag. Alla polacker älskar påven. Han betyder allt för oss, och alla vill att han ska bli frisk, svarar hon.

Ett 100-tal personer hade samlats i doften av rökelse i domkyrkan på Södermalm. Vårsolen förstärkte nyanserna i de praktfullt färgade kyrkfönstren. I en ljushållare av svart metall fladdrade långa rader av nytända lågor.

Flera bottnar

Simon Petrus, präst med rötterna i Libanon, ledde fredagens gudstjänst. Hans budskap om den 84-årige påven och vad som nu väntar har flera dimensioner - som ofta när kyrkans tjänare närmar sig döden.

- Om Gud vill ta emot honom i dag eller i morgon välkomnar vi det. Men först och främst ber vi för hans hälsa, sade Simon Petrus till TT efter mässan.

Han ser Johannes Paulus II som en modern påve. Hans gärning präglas av medmänsklighet, fredssträvan och ett tydligt mål att hålla ihop Katolska kyrkans olika riktningar runt om i världen, tycker Simon Petrus.

- Han såg verkligen den västliga delen och den östliga, orientaliska - som jag kommer ifrån - som en enhet.

"Gammal nu"

Patricio Palacio är i 50-årsåldern. Han anländer till domkyrkan i brunrutig flanellskjorta och blå snickarbyxor. Även han ber särskilt för påvens hälsa.

- Men jag vill inte spekulera om hur det ska gå, om han mår bättre eller sämre i dag än i går, säger Palacio.

Inne i kyrkorummet är en väggplatta uppsatt med Johannes Paulus II huvud i profil. Under glittrar guldbokstäver mot den röda stenen: "Minne av den Helige faderns besök här i denna katedral den 8 juni 1989".

- Han är en beundransvärd människa. Men han är gammal nu. Ibland kan det vara skönt att gamla människor får sluta, säger 66-åriga Mai Sedvall till TT.

Fakta/ Katoliker i Sverige

Tomas Bengtsson/TT