Född med herpes - blir blind hela livet

Mamman bar på dold smitta - vill varna andra föräldrar

NYHETER

Var tredje vuxen svensk är smittad av könsherpes - ofta utan att veta om det.

Och smittade gravida kan få svårt handikappade barn.

- Jag vill varna andra föräldrar, säger Trang Hardman, mamma till hjärnskadade Alexander, 13 månader.

Ingen vet om Alexander någonsin blir fysiskt och mentalt äldre än en nyfödd. Han kan inte röra sig eller sitta. Han kommer att vara blind resten av livet.

Alexander är ett av de cirka tio svenska barn som varje år smittas av könsherpes, HVS-2, vid förlossningen. Några veckor efter hemkomsten från BB i Borås fick han hjärninflammation och var nära att dö.

Chockade föräldrar

Svaret på proverna från hans blod och ryggmärg kom som en chock för makarna Nicklas, 37, och Trang Hardman, 25.

- Under graviditeten trodde jag att jag hade svamp och det trodde barnmorskan också. Det sved och kliade och gick inte över fast jag fick behandling, säger Trang uppgivet.

Även Nicklas hade haft lindriga problem med utslag i ljumskarna, men inte förstått allvaret. De tester som gjordes efter att Alexander blivit sjuk visade att både Nicklas och Trang var smittade med HVS-2.

Då var det för sent.

"Inför tester"

- Herpestest borde vara obligatoriskt för gravida. Om förlossningsläkaren känt till smittan hade det blivit kejsarsnitt. Då hade vår son varit frisk i dag, säger Nicklas Hardman.

Var tredje vuxen svensk är smittad. Undersökningar visar att mellan 80 och 90 procent av dem som är smittade - omkring 1,8 miljoner - inte känner till det.

Ett herpestest kostar cirka 200 kronor. Men, enligt Anders Strand venerolog och herpesexpert, är lösningen inte ett obligatoriskt test av alla gravida.

- Det är trots allt så otroligt ovanligt att barn smittas. Men om det finns minsta misstanke om herpessymptom hos en gravid kvinna motiverar det provtagning.

Var tredje svensk har herpes - de flesta känner inte till att de är smittade

Katarina Sternudd