Loggan brändes in i plasma-tv:n

"De sa att jag haft den på för länge"

NYHETER

Ibrahim Kafafi hade haft sin 52-tums plasma-tv i två månader.

Då upptäckte han att logotypen för en tv-kanal var inbränd i övre

högra hörnet.

-När jag ringde affären sa de att jag haft på tv:n för länge, säger han.

Foto: SYDSVENSKAN
BRÄND TV Tv-kanalens logotyp brändes fast i Ibrahim Kafafis nya plasma-tv. Tillverkaren Thomson tyckte att han borde ha insett risken.

Ibrahim Kafafi i Malmö köpte sin tv för 22300 kronor.

-Det är mycket pengar. Men jag ville köpa en bra tv.

I bruksanvisningen från tillverkaren Thomson står: "Vi rekommenderar dig att inte lämna en testbild eller någon annan fast bild på skärmen under mer än femton minuter för att inte skada rören."

Skulle ha insett

- Men det var inte en stillbild, det var en logo. Alla kanaler har en logo. Dessutom hade jag inte tv:n på den kanalen hela tiden.

På Thomson tyckte man att kunden skulle ha insett att logotypen är en fast bild som kunde bränna fast.

-Om de sagt att man inte får titta på tv:n mer än en viss tid per dag hade jag inte köpt den. Jag ska kunna se på tv hur länge jag vill, säger Ibrahim Kafafi.

Reparationen skulle gå på 13200 kronor.

Elgiganten som sålt tv:n var beredda att ta på sig halva reparationskostnaden. Men Ibrahim Kafafi sade nej.

-Varför skulle jag betala något, jag har inte gjort fel, säger han.

Tillverkaren backade

Ibrahim Kafafi kontaktade lokaltidningen Sydsvenskan. Efter en artikel beslöt tillverkaren att ta på sig andra halvan av kostnaden.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, avgjorde ett liknande ärende i höstas. Då var det en kund som köpt en Sony för 20000 kronor, och råkat ut för inbränning.

"... företaget har inte visat att det verkligen medföljde information om risken för att spökbilder eller inbrända bilder kan uppstå om tv:n får stå på under en längre tid med antingen en stillbild eller ett program som har en symbol", skrev ARN.

I branschen kallas problemet pixelfel.

-Det är ett problem som kan uppträda helt enkelt. Det kan bli ett stort problem när det blir många sådana här apparater som säljs, säger Jan Ljuhs, informationsansvarig vid tv-handlarnas intresseorganisation, CE Konsumentelektronikbranschen.

Så bränner bilden fast i din tv-skärm

Lena Olsson