"Sänk priset på akut-p-piller"

Forskare rasar mot läkemedelsbolagen

NYHETER

Svenska kvinnor tvekar att använda akut-p-piller.

De är för dyra.

-Prissättningen är absurd. 40-50 kronor vore rimligt, säger Lena Marions vid Karolinska institutet.

Fler borde ta akut-p-piller, enligt experterna. Då skulle aborterna minska.

-Många som skulle ha behövt akut-p-pillret använder det inte, säger läkaren Lena Marions på Karolinska institutets sex- och samlevnadsenhet.

Otillräcklig kunskap

Hon forskar kring hur svenska kvinnor använder akut-p-pillren och tror att det finns flera anledningar till att kvinnor tvekar att använda pillret:

4Kvinnorna har otillräcklig kunskap om hur pillren fungerar. Det har skapats en skuldkultur kring att ta dem och människor tror felaktigt att det är ett abortpiller.

4Pillren alldeles för dyra.

Vid årsskiftet chockhöjde läkemedelsbolaget Nycomed priset på sina akut-p-piller, från knappt 120 kronor per dos till nästan 200 kronor.

Företagets motivering var att kvinnor använder pillren för lättvindigt. Beslutet väckte kritik, inte minst som företaget samtidigt var huvudsponsor för Paradise Hotel.

Erkänner misstag

Nu erkänner läkemedelsbolaget Nycomeds vd Anne-Chriztine Ericsson att deras argument var felaktiga. Inga fakta talar för att pillren missbrukas.

-Vi beklagar formuleringarna, skriver hon i tidningen Dagens Medicin.

-Beslutet fattades på delvis affärsmässiga grunder.

Från den 1:a maj sänker läkemedelsbolaget därför priset till 160 kronor. Men det räcker inte, enligt Lena Marions.

-Priset är på tok för högt. Att framställa dem kostar inte mycket. Det här pillret ska vara lättillgängligt och billigt. 40-50 kronor vore lagom, säger hon.

Christina Vallgren