Rikslarm efter förrymd våldsman

Smet från sina vårdare på varuhus

NYHETER

Rikslarm har utfärdats efter en 23-årig psykpatient som avvek från en permission från Karsuddens sjukhus i Katrineholm på lördagen. Mannen är dömd för en rad våldsbrott.

Den 23-årige mannen är dömd till rättpsykiatrisk vård bland annat för grov misshandel, narkotikabrott, vapenbrott och olaga hot. Han beskrivs som farlig och uppges kunna bli våldsam under drogpåverkan.

Smet från varuhus

Mannen var på en övervakad så kallad social permission i Norrköping på lördagsförmiddagen. Vid 11-tiden smet han enligt uppgift från sina vårdare inne på köpcentrumet Spiralen. Rymningen ska ha gått odramatiskt till och utan hjälp av någon utomstående.

Vårdarna kontaktade Karsuddens sjukhus som larmade polis genom att skicka ett fax till polisen i Sörmland. Larmet nådde därför polisen i Östergötland först 12.37.

– Det gör ju inte saken bättre precis. Vi har satt in alla resurser på det här men han kan ju ha hunnit långt på 1,5 timme, sade vakthavande befäl vid Norrköpingspolisen Christer Wernström vid 14-tiden.

Kan vara på väg mot Stockholm

Då misstänktes den 23-årige mannen redan vara på väg mot Stockholm.

– Han kan ju ta sig dit med allmänna kommunikationsmedel. Han hade en del pengar på sig, sade Christer Wernström.

Den förrymde 23-åringen är enligt rikslarmet en storvuxen man, helt klädd i vitt och med rakat huvud. Han bedöms vara farlig i trängda situationer och under drogpåverkan.

Karin Lindblom