Helikopterkrasch på Nias – nio döda

Deltog i räddningsarbetet efter jordbävningen på indonesiska ön

NYHETER

Gunung Sitoli

En australisk militärhelikopter störtade på lördagen på den jordbävningsdrabbade indonesiska ön Nias. Enligt den australiska nyhetsbyrån AAP omkom nio av elva ombordvarande personer när helikoptern kraschade på öns västkust. Två rapporterades svårt skadade.

Helikoptern, som deltog i räddningsarbetet, kraschade enligt uppgift när den var på väg mot det australiska förrådsfartyget Kanimba som skickades till området efter det kraftiga jordskalvet i början av veckan.

En överlevande räddades på lördagen ur en kollapsad byggnad fem dagar efter det stora skalvet. Räddningen i staden Gunung Sitoli på ön Nias ökade hoppet om att finna fler människor vid liv, samtidigt som ett kraftigt efterskalv skakade ön.

Räddningspersonal från Singapores civilförsvar larmades till det kollapsade hus som mannen låg under. Efter flera timmar kunde han lyftas ut vid liv, mörbultad och med frakturer, men utan allvarliga skador. I ruinerna fanns inga spår efter mannens fru och deras två barn, men räddningsmanskapet fortsatte letandet.

Fortsätter

Omkring 1 500 indonesiska soldater har sedan i måndags letat efter överlevande i förstörda byggnader och militären sade tidigare i veckan att det knappt fanns något hopp om att finna fler överlevande.

Ett efterskalv på lördagsmorgonen kan ha förvärrat läget på Nias. Skalvet hade en magnitud på 5,8 på Richterskalan och ett australiskt läkarlag i området sade att det inte var uteslutet att det hade resulterat i döda eller skadade i staden Teluk Dalam på södra delen av ön.

Över 700 efterskalv har skakat Nias med omnejd sedan det kraftiga skalvet på annandag påsk som uppmättes till 8,7 på Richterskalan.

FN bedömer att antalet döda efter det skalvet kommer att hamna runt 1 300 personer bara i Gunung Sitoli, rapporterar Reuters. Indonesiska myndigheter sade att ytterligare 500 personer dödats på ön Simeulue och på Sumatra.

Läget osäkert

Siffrorna kan stiga ytterligare; en hjälparbetare vid organisationen Oxfam sade att räddningspersonal hittills hade undersökt endast 10 procent av Nias.

- I dag är första gången som folk förflyttar sig utanför staden med ett seriöst tillvägagångssätt, sade Alex Renton per telefon från Gunung Sitoli.

- Utanför staden är läget mycket oklart.

Ett av huvudproblemen för katastrofinsatserna på Nias är bristen på transportmöjligheter och bränsle för att föra ut vatten och andra förnödenheter till de behövande.

- Det är inga problem med mängden mat. Problemet handlar om distribution, sade Indonesiens vicepresident Yusuf Kalla.

TT-AFP