En hel värld har sorg

Miljoner katoliker i tårar för påven

NYHETER

I går klockan 21.37 stannade världen.

Johannes Paulus II var död och katoliker runt om i världen grät ut sin sorg.

Sveriges cirka 140000 katoliker nåddes i går kväll av beskedet att Johannes Paulus II avlidit.

I Stockholm samlades människor i Katolska domkyrkan, som hölls öppen sent in på natten för bön. Människor kom in, satt ner en stund och lämnade sedan kyrkan med tunga steg.

Stockholms katolska stifts biskop, Anders Arborelius, höll sent i går kväll en presskonferens. Det var en mycket tagen biskop som kämpade för att hålla tårarna borta.

-Det är klart att vi känner en mänsklig smärta när någon försvinner som har betytt så mycket. Men för oss är det inte en så stor tragedi, eftersom vi tror på ett liv efter detta, säger han.

Tårar i Krakòw

I Johannes Paulus II:s hemstad Kraków föll folk på knä och grät när dödsbeskedet kom. Dödsbudet spred sig med ilfart bland tusentals polacker i Krakóws centrum. På det stora torget i stadens centrum sjönk ljudnivån, mobiltelefoner pressades till öronen, människor lämnade restaurangerna och började gråta.

I födelsestaden Wadowice var stämningen om möjligt än mer känslofylld. En stor folkmassa grät tillsammans i påvens födelsestads kyrka.

-Vi är djupt rörda och väldigt tacksamma för det som påven har gjort för oss polacker i hela världen, inte minst för det han gjorde för oss under kommunistregimen, säger en av invånarna till VG.

I Frankrike samlade tusentals i Notre Dame. Kyrkklockorna ringde 84 gånger för att hylla Johannes Paulus II, en klang för varje år han har levt. Katedralen stod öppen hela natten för bön. Mer än 3000 sörjande var inne i katedralen och omkring tusen befann sig utanför.

Massmöte i Madrid

Tusentals människor fyllde Plaza de Colon i Madrid, samma plats där påven höll mässa inför en miljon katoliker i maj 2003. En man i den sörjande folkmassan ropade:

- Viva el Papa! (leve påven).

Vid midnatt var det mer än 100000 människor som samlades på Petersplatsen i Rom. Och folk fortsatte att strömma in under hela natten. De bad tillsammans och höll om varandra. Många grät.

Hanna Rydén