De strider om att bli nye påven

1 av 6
Maradiaga.
NYHETER

Maktstriden om den nye påven är redan i gång.

En strid mellan Europa/USA och tredje världen.

Vem det än blir - räkna inte med någon ändring på förbudet mot aborter, skilsmässa och preventivmedel.

En del av kandidaterna är socialt progressiva. De slåss för minskade klyftor i världen, mot fattigdom och orättvisor. Särskilt kardinalerna från tredje världen.

Kondomer och abort bannlysta

Men börja prata om abort, skilsmässa, homosexuella eller preventivmedel och det är tvärstopp.

Detta är grundläggande religiösa frågor som få av de äldre farbröderna vill ifrågasätta offentligt. Den som gör det har inte en chans att bli vald.

Kvinnor får fortsätta lida för att de inte kan göra legal abort. Aids fortsätter spridas därför att påven bannlyser kondomer.

Det spelar ingen roll om det, som många hoppas, blir en utomeuropeisk påve. 65 procent av världens katoliker finns i dag i Afrika, Asien och Latinamerika.

Men det är långtifrån säkert att det blir så. Mycket talar för en italienare. Johannes Paulus II var ju den förste påven på 455 år som inte var italiensk.

Mot u-länderna talar att kyrkan där står stark. I Europa är den starkt ifrågasatt. Därför bör den nye påven vara europé.

117 kardinaler tänkbara kandidater

Vem som helst av de 117 kardinalerna kan i teorin bli ny påve. En liten tätgrupp ligger bäst till.

Dionigi Tettamanzi, 75. Ärkebiskop i Milano, största stiftet. Det gör honom till Italiens främste kandidat. Anses moderat men inget tyder på att han skulle ändra kyrkans inställning till aborter eller preventivmedel.

Oscar Rodriguez Maradiaga, 64. Ärkebiskop i Tegucigalpa, Honduras. Starkaste kandidaten utanför Europa. Kämpat hårt för mänskliga rättigheter och mot fattigdom. Konservativ i livsstilsfrågor.

Francis Arinze, 77. Ansvarig för kongreationen som bevakar mässans regler. Brukar av anhängarna hoppfullt kallas "den svarte påven". Pr-mässigt ett bra val. Konservativ.

Christoph Schönborn, 60. Ärkebiskop i Wien. Anses ha mod, talets gåva och andra påvliga egenskaper. Den ringa åldern talar emot honom.

Angelo Scola, 63. Patriark av Venedig. En position som producerat tre påvar under 1900-talet. Delar den avlidne påvens uppfattning i fråga om sex och äktenskap. I yngsta laget.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM