100 000 hyllade påvens minne

Petersplatsen i Rom fylldes av sörjande

1 av 5 | Foto: AP
Tiotusentals människor deltog vid en mässa på Petersplatsen i Rom på söndagsförmiddagen till påvens minne.
NYHETER

På söndagen lockade minnesmässan för påven Johannes Paulus II uppemot 100 000 personer till Petersplatsen i Rom.

– Vi överlämnar vår älskade Johannes Paulus II till Kristus, sa kardinal Angelo Sodano.

När Vatikanens "regeringschef" kardinal Angelo Sodano ledde de församlade till en bön för påvens själ möttes han av applåder, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är sant. Vår själ är chockad av en smärtsam händelse. Vår far och herde, Johannes Paulus II, har lämnat oss, sa kardinalen enligt AP.

Han berättade också att påven avlidit i stillhet. Enligt Vatikanen dog påven av hjärtsvikt, i sviterna av en infektion.

Kallades för "den store"

Kardinal Sodano kallade också Johannes Paulus II för den store, en titel som oftast används för påvar som helgonförklaras. Någon förklaring till uttrycket gav Sodano dock inte.

Innan söndagens mässa gjordes ett formellt offentliggörande av påvens död av kardinal Camillo Ruini - allt i enlighet med Vatikanens traditioner.

Mässan framför Peterskyrkan inleddes sedan med att kardinalerna gick trappstegen ner från kyrkan mot torget under körsång.

Alla kardinaler, klädda i vitt med ett gyllene kors på bröstet, kysste altaret innan ceremonin började.

100 000 samlade kring Peterskyrkan

– Vi överlämnar vår älskade Johannes Paulus II, som ledde den universella kyrkan i 27 år, till Kristus, sa kardinal Sodano.

Polisen uppskattade att drygt 50 000 pilgrimer och andra sörjande slutit upp på torget till mässan, uppgav AP vid lunchtid. Senare kom rapporter om att så många som 100 000 personer befann sig i området.

På söndagen visades Johannes Paulus II på lit de parade för medlemmar ur den katolska prästerskapet, curian, myndighetsrepresentanter och diplomatkåren.

Påven var iklädd rött med en vit mitra på huvudet.

Från Sala Clementina i Apostoliska palatset kommer han senare att flyttas till Peterskyrkan för att allmänheten ska kunna ta farväl.

Nina Schaub